Balog máshogy emlékszik a roma holokausztra

Az emberi erőforrások minisztere szerint Magyarországról nem, csak Ausztriából történt a cigányok deportálása. A magyar romákat is onnan vitték el, ezért Magyarország valóban érintett. Balog kijelentésére a Roma Sajtóközpont és az Együtt-PM is reagált.

Balog Zoltán a roma holokauszt emléknapján nyilatkozott a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában. A miniszter szerint Magyarország nem kapcsolódik közvetlenül a roma holokauszthoz. Tehát a cigányokat nem deportálták hazánkból, a magyar romákat is Ausztriából vitték el. Balog szerint fontos lenne, hogy végezzenek dokumentációkutatásokat az áldozatok számával kapcsolatban, mert az eddigi adatok különböző nagyságrendűek. (A miniszter arra nem tért ki, hogy a magyar romák az ő verziójában hogyan kerültek Ausztriába.)

Balog kijelentéseit nem hagyta szó nélkül a Roma Sajtóközpont. A szervezet egy holokauszttúlélőkkel készült interjút ajánl Balog Zoltán figyelmébe, a videóban egy idős roma túlélő nyilatkozik, akit a nyilasok vittek el a háború alatt.

Az Együtt-PM közleményt adott ki a miniszter kijelentése kapcsán. A pártszövetség elvárja a minisztertől, hogy bocsánatot kérjen mondatai miatt. Szerintük Balog nyilatkozatában nettó hazugság hangzik el, és ezzel megsérti a túlélőket és az áldozatok emlékét. A párt magyarázatot vár arra is, hogy a minisztert a történelemhamisítás szándéka vezérelte, vagy csak a tudatlanság miatt mondta azt, amit mondott. 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.