galéria megtekintése

Balog listáján: Szócska, Zombor, Velkey...

Folyik a kormányalakítás, és a folyamat ahhoz a fázisához érkezett el, amikor már a miniszter-jelöltekkel egyeztet Orbán Viktor a lehetséges államtitkári karról.

Balog Zoltán a Kecskeméti Gyógyintézeti Központ avatásán. Mellette Svébis Mihály, a megyei kórház főigazgatója (b), mögötte Zombor Gábor (b2) és Szócska Miklós (b3)
Balog Zoltán a Kecskeméti Gyógyintézeti Központ avatásán. Mellette Svébis Mihály, a megyei kórház főigazgatója (b), mögötte Zombor Gábor (b2) és Szócska Miklós (b3)
Ujvári Sándor / MTI

A Népszabadság úgy értesült, hogy ma délelőtt Balog Zoltán, az EMMI-miniszteri bársonyszékének a várományosa kereste fel a miniszterelnököt, hogy konzultáljanak a humán csúcstárcához tartozó államtitkárságokról, mindenekelőtt az egészségügyről.

Kormányközeli forrásokból úgy tudjuk, hogy Balog Zoltán "első helyen" három nevet ajánlott Orbán Viktor figyelmébe; annak ellenére, hogy az elmúlt ciklus során számtalanszor úgy tűnt „billenékeny" Szócska Miklós pozíciója, értesülésünk szerint az egészségügyi államtitkár neve most szerepel Balog Zoltán papírosán.

 

A kormányoldalon mindenesetre a Szócska Miklós mellett szóló érvek között szokták említeni, hogy a kormányzás alatt végig "csend" volt az ágazatban. Az államtitkár szót értett a pénzügyi kormányzattal, és a népegészségügyi program sikerét a nevéhez kötik (korlátozták az egészségkárosító élelmiszerek forgalmát, a dohányzás szigorítás hatására 221 ezer ember tette le a cigarettát).

Szócska visszatért az esélyesek körébe
Szócska visszatért az esélyesek körébe
Honéczy Barnabás / MTI

Forrásaink szerint Szócska kormányzati háttérországához sorolható Győri Tibor miniszterelnökségi államtitkár, és Molnár Ágnes volt fejlesztéspolitikai koordinációért felelős államtitkár, a Fidesz volt egészségpolitikusa is erősen lobbizott az államtitkár megtartása mellett.

Balog Zoltán listáján szerepel állítólag Zombor Gábor, Kecskemét polgármestere, volt kórházigazgató, aki április 6-án egyéni képviselői mandátumot szerzett Kecskeméten. Zombor esélyeit növeli, hogy a hírek szerint Orbán Viktor a politikai kormányzás jegyében politikus-, sőt Fidesz-politikus államtitkárokat szeretne kormányzati pozíciókban tudni. Olyanokat tehát, akiket ágazati nehézségek, konfliktusok esetén is köt a frakciófegyelem.

A kecskeméti polgármester tagja volt a parlamenti egészségügyi szakbizottságnak, és a fideszesek szerint "mindvégig korrekt és támogató volt Szócska Miklóssal". Állítólag maga a miniszterelnök, valamint Lázár János is Zombort látná szívesen az egészségpolitika irányítójaként (Lázárnak híresen "kritikus" volt a kapcsolata már Fidesz-frakcióvezetőként is Szócskával).

Velkey György a folytonosságot képviselné Szócska hiányában is
Velkey György a folytonosságot képviselné Szócska hiányában is
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Velkey György szintén szerepel a Balog Zoltán által a miniszterelnökhöz vitt "nevek" között. Velkey a Kórházszövetség elnöke, a Bethesda Gyerekkórházának főigazgatója, a KDNP önkormányzati képviselője. Mind Balog Zoltánnal, mind Szócska Miklóssal jó a nexusa.

Ha Velkeyt választják meg a posztra az egyben azt is jelenti: folytatja Szócska egészségpolitikai programját, a Semmelweis Tervet, azaz személye folytonosságot jelenthet a reformokba már erősen megfáradt ágazat számára.

Korábban, az egészségügyért felelős államtitkári poszt várományosaként szerepelt Bene Ildikó, a szolnoki kórház főigazgatója, a parlamenti szakbizottság alelnöke, Kovács József, a szakbizottság elnöke, a gyulai kórház főigazgatója, illetve Sélleiné Márki Mária, az OEP főigazgatója is.

Úgy tudjuk: még nem dőlt el a végleges kormánystruktúra, így nem zárható ki, hogy az egészségügy végül mégis önálló minisztérium lesz, ezt korábban Balog Zoltán miniszter is szorgalmazta.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.