galéria megtekintése

Balog is megpróbált üzenni, de Brüsszel után a fal adta a másikat

Az Európai Bizottság nem kényszeríti Magyarországot arra, hogy elvegye a támogatást a rászoruló gyerekektől, és odaadja a migránsoknak.

Szegények közötti rivalizációhoz vezet az a brüsszeli követelés, amely arra kényszerítené a tagállamokat, hogy a felzárkóztatásra szánt uniós pénzek egy részét fordítsák a menekültprobléma megoldására – mondta Balog Zoltán a közelmúltban egy nemzetközi konferencián. Az emberi erőforrások minisztere közölte: Magyarország ellenáll az uniós kényszernek, nem hajlandó elvenni a támogatást a „rászoruló gyerekektől”, és odaadni azt a bevándorlóknak.

Balog és a Fidesz szerint a roma gyerekek iskolai szegregációja miatt májusban indított kötelezettségszegési eljárással Brüsszel valójában bosszút áll az utasításainak nem engedelmeskedő magyar kormányon.

Az Európai Bizottság tavaly ősszel, a menekülthullám tetőpontján valóban felhívta a tagországok figyelmét arra, hogy lehetőségük van bizonyos uniós pénzügyi támogatásokat átcsoportosítani a migránsválság következményeinek enyhítésére. Világossá tette azonban, hogy csak olyan forrásáthelyezést tart elfogadhatónak, amely nem rövidíti meg az érintett ország által is kiemelt fontosságúnak ítélt támogatási programokat.

 

Brüsszelben emlékeztetnek rá, az uniós pénzek elköltéséről kötött magyar–EU-megállapodásokban a sérülékeny társadalmi csoportok felzárkóztatása prioritásként szerepel, méghozzá magyar javaslatra.

„Az Európai Bizottság nem kezdeményezi támogatások elvonását egyetlen prioritási területről sem, sőt: úgy ítéli meg, hogy az kifejezetten káros lenne, a remélttel ellentétes hatást érne el”

– mondták a Népszabadságnak magukat megnevezni nem kívánó brüsszeli illetékesek.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Emellett az uniós végrehajtó testület a magyar kormány értésére adta,

nem ajánlatos sem halogatni, sem a megítélt összegek csökkentésével kockáztatni

a tagállami kabinetek közössége által évente jóváhagyott országajánlások végrehajtását.

„Ez különösen igaz Magyarországra, amelyet az ajánlások 2012 óta minden évben felszólítanak a romák integrációjának felgyorsítására, az oktatásban való részvételük javítását, a szegénység csökkentését célzó intézkedésekre” – tették hozzá forrásaink.

Brüsszel azt javasolja, hogy a magyarországi hatóságok a 2020-ig tartó időszakra megítélt támogatásokat teljes mértékben vegyék igénybe a társadalom peremére szorult társadalmi csoportok, köztük a roma közösség felzárkóztatásának elősegítésére.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.