galéria megtekintése

Balog: Értelmetlen arról vitatkozni, nő vagy csökken a szegénység

6 komment


Ónody Molnár Dóra

„Védelem, aktivitás, képessé tevés" címmel szervezett konferenciát az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) a „szegénységgel szembeni küzdelemről", ami némiképp meglepő mindazok után, amit az Orbán-kormány tett ezen a téren az elmúlt években. Ezt a folyamatot szakértők inkább a „szegények elleni küzdelemként" írják le.

Bár a konferenciát a párbeszéd nevében szervezte a minisztérium, s ennek jegyében olyan előadókat is felkért, akikről köztudomású, hogy az Orbán-kormány társadalompolitikáját élesen bírálják, azonban Balog Zoltán tárcavezető már a megnyitó beszédében kizárta a párbeszédhez szükséges bizalomépítés lehetőségét, amikor leszögezte: értelmetlen az a vita, hogy nő vagy csökken a szegénység. Ezek után mégis azt akarta bizonyítani, hogy csökkent a szegénység. 

Balról jobbra: Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára, Czibere Károly, az Emmi szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára, Ferge Zsuzsa szociológus, Balog Zoltán, az emberi erőfo
Balról jobbra: Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára, Czibere Károly, az Emmi szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára, Ferge Zsuzsa szociológus, Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Novák Katalin, az Emmi család- és ifjúságügyért felelős államtitkára
Marjai János / MTI

– 2010-hez viszonyítva ma havi 30 ezer forinttal több juttatást kap költségvetési forrásból egy háromgyerekes munkanélküli család, ahol például egy iskolás és két óvodás gyerek van, és az elsődleges munkaerőpiacon valamilyen okból éppen egyik szülő sem tud elhelyezkedni – mondta, ám ez a mondat önmagában értelmezhetetlen.

 

Ha valaki közmunkás, ideális esetben valamivel valóban több pénzt visz haza, mint a korábbi segély összege volt. Igen, ez akár 30 ezerrel is több lehet egy hónapban. Csakhogy az ideális helyzettől nagyon sokan állnak távol.

Mivel a minisztérium eddig nem mérte, csak becslések vannak arról, hogy hányan vannak olyanok, akik szinte semmilyen ellátást nem kapnak – szociológusok hat-hétszázezerre teszik a számukat.

Balog Zoltán a KSH adataira hivatkozva arról beszélt, hogy „ma már több pénz marad az emberek zsebében", 2011 és 2013 között 25,7 százalékról 23,9 százalékra mérséklődött a súlyos anyagi nélkülözésben élők aránya. Pozitívumként emelte ki, hogy a minimálbér a 2010-es 73500 forintról 101 500 forintra emelkedett 2014-re.

Azt is leszögezte, hogy megállt a gyerekszegénység növekedése. A közeljövő egyik szegénységet mérséklő intézkedéseként említette az óvodai, iskolai étkezés kiterjesztését, és a három évtől kötelező óvodáztatás bevezetését. Mindezek után „új típusú" párbeszédet ajánlott a szociális szakembereknek.

Nehéz lesz, s ezt Ferge Zsuzsa szociológus is megállapította.

– Nem vált könnyebbé a helyzet a miniszter úr beszéde után. Sok olyan témát hozott elő, amellyel vitatkoznom kell – így reagált a miniszter által mondottakra. Szavai arról tanúskodtak, mintha egy másik országban élne, mint Balog Zoltán. Ő úgy véli, Magyarország szinte az egyetlen olyan európai állam, amely semmit nem tett a válság veszteseiért.

– 2012-ben a legszegényebb kétmillió emberből hétszázezer volt gyerek. A szegény gyerekek 35 százaléka él elfogadhatatlan lakásokban. A gyerekek 40 százaléka az alsó jövedelmi ötödben van, ezen belül a hat éven aluliak helyzete a legrosszabb

– mondta, rámutatva: feszültség keletkezik akkor, ha a gyerek hiányzása miatt megvonják a családi pótlékot, miközben nincs szó az iskola felelősségének kérdéséről. Szerinte széthasad az ország: akinek jobb a helyzete, még jobb lesz, akinek meg rossz, annak egyre rosszabb lesz.

– A közoktatás és a felsőoktatás reformjai radikálisan rontják a rosszabb helyzetű gyerekek életesélyeit. A költségvetésben 2015-ben tovább csökken az iskolára, egészségre, segítő szolgáltatásokra fordított pénz. A kormány mindezt tudja, de a tényekről nem vesz tudomást – mondta, hozzátéve, hogy az emberek ugyan szeretik a rózsaszín meséket, mert az szebb, mint az életük, de kérdés, hogy azokat meddig hiszik el.

Gyurgyák János konzervatív történész szavaival zárta beszédét: „(...) történelmi távlatokból nézve tudtunk-e jobb, igazságosabb és élhetőbb országot teremteni az elődeinknél, valamint jobban kihasználni az adott világpolitikai kereteket? A válaszom azonban erre a fundamentális kérdésre egyre inkább és egyre határozottabban a nem felé tendál".

– Kérem, hogy vele is beszéljék meg a problémát – fűzte hozzá Ferge Zsuzsa.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.