A kormány elkaszálta Mocsai sportdoktori javaslatát

Hiába álmodott nagyot Mocsai Lajos professzor, a Testnevelési Egyetem rektora, a Debreceni Egyetem díszdoktora: a szaktárca nem támogatja azon tervét, hogy mindössze egy év alatt, sőt doktori disszertáció megírása nélkül lehessen doktori fokozatot szerezni sporttudományból. Ez nem csak Mocsainak rossz hír, de Schmitt Pálnak is.

– A doktori sportszakmai tevékenység elismerését dokumentáló sportdoktori fokozathoz a felsőoktatási törvény képzési szerkezetének módosítása szükséges, amelyre nem teszünk javaslatot az Országgyűlés előtt lévő oktatási törvénycsomagban – közölte Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára. Ez azt jelenti: a szaktárca nem járul hozzá ahhoz, hogy Magyarországon bevezessék a Mocsai Lajos által megálmodott "speciális sportdoktori' tudományos fokozatot.

Ez nem csak magának Mocsai Lajosnak rossz hír – aki a debreceni díszdoktori kitüntetése mellé könnyedén szerezhetett volna igazi doktori fokozatot  –, hanem Schmitt Pálnak is. A volt köztársasági elnök ugyanis száz százalékban megfelelt volna azoknak a kritériumoknak, amelyeket a Mocsai-féle tervezet előírt, hiszen egy év alatt kiváló minősítésű "portfóliót" tudott volna készíteni, igaz, doktori disszertáció helyett. 

Amint arról a Népszabadság elsőként beszámolt: a Testnevelési Egyetem rektora, Mocsai Lajos tervezete szerint egy új, speciális doktori fokozatszerzési eljárásban egyetlen év alatt meg tudná szerezni a doktori címet egy sportoló vagy sportszakember. Az eddigi sporttudományi fokozattal szemben az új fokozatszerzési eljárás jelentős enyhítésekkel tette volna lehetővé a doktori cím megszerzését. 

A Mocsai által írt speciális fokozatszerzés főbb kritériuma az lett volna, hogy a jelölt osztatlan vagy mester képzésben diplomát szerzett; rendelkezik legalább egy középfokú nyelvvizsgával a nemzetközi sportvilágban használt idegen nyelek valamelyikéből; hosszú időn át kimagaslóan eredményes sportszakmai tevékenységet folytatott; a doktori pályázata lezárásaként egy bizottság előtt "szóban képes átadni rendszerezett ismereteit, bemutatni portfólióját, és azt a bizottság előtt megvédeni". Az említett portfólió "az önálló, tudományos igényű munkásság, a sporttal kapcsolatos tevékenység eredményeinek összefoglaló dokumentuma" lett volna.

A rektor tervéről Ikotity István, az LMP országgyűlési képviselője azt a kérdést tette föl a kormánynak, hogy "Szükségesnek tart-e a kormány bármilyen változtatást a sportdoktori képzéssel kapcsolatban, valamint egyetértenek-e azzal, hogy Mocsai Lajos rektor mindenféle egyeztetés nélkül borzolja a kedélyeket a sportdoktori képzés átalakításával kapcsolatos elképzeléseivel?".

Erre a kérdésre – Balog Zoltán megbízásából – Rétvári Bence azt válaszolta: 2016 szeptemberétől lép életbe a felsőoktatás képzési rendszerét érintő módosítás, miszerint a legmagasabb felsőfokú végzettségi szintet eredményező doktori képzésben a képzési idő 8 félév. A sporttudományi doktori fokozat megszerzésének feltételei is módosulnak, amennyiben az új törvényi szabályozás szerint a doktori képzés két szakaszból áll: az első két év a képzési-kutatási szakasz, amely után a doktorandusz előrehaladását komplex vizsga formájában értékelni kell. A vizsgát sikeresen teljesítők a kutatási és disszertációs szakaszban hallgatói jogviszonyban folytathatják oktatási-kutatási tevékenységüket és a doktori értekezés megírását azzal, hogy – maximum két félév szüneteltetési lehetőség mellett – a doktori fokozatot meg is kell szerezni.

Ahhoz tehát, hogy Mocsai tervezete megvalósulhasson, módosítani kellene a felsőoktatási törvény képzési szerkezetét, erre azonban a szaktárca – Rétvári közlése szerint – nem fog javaslatot tenni az Országgyűlésnek. 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.