Balla Irma-ügy: új technológia buktatja le a gyilkost

Egy új DNS-rögzítési módszernek köszönheti Schönstein Sándor, a 2007 húsvétján brutális kegyetlenséggel meggyilkolt Balla Irma fia, hogy – ha a hatóságok elképzelése szerint alakul minden – egy perújítási eljárás keretében kimondhatja a bíróság, hogy nem ő ölte meg az édesanyját.

Schönstein találta meg Balla Irma fideszes debreceni önkormányzati képviselő holttestét. Bár a bűntény időpontjára sziklaszilárdnak tűnő alibije volt, egy évvel később őt gyanúsították meg a gyilkossággal. Első fokon anyagyilkosként 12 évre ítélték, de az ítéletet a Debreceni Ítélőtábla hatályon kívül helyezte. Az új eljárásban pedig azzal mentették fel: nem bizonyítható, hogy ő az elkövető.

 A jogerős ítélet tehát csak jogi értelemben felmentő. Miután nem találták meg a „valódi gyilkost", sokan – köztük az ügyben eljáró hatósági emberek is – továbbra is őt tekintették Balla Irma gyilkosának.

A héten aztán kiderült: a Petőfi Attila vezette kiemelt életellenes ügyeket felderítő főosztály a váci börtönben meggyanúsította Balla Irma meggyilkolásával azt a D. Lajost, aki egy másik eljárásban egyszer már magára vállalta a bűncselekményt. Eljárásjogi okokból azonban a később visszavont vallomását nem tudták figyelembe venni, főleg hogy más bizonyíték nem szólt ellene.

Azóta már van. Információink szerint D. Lajos magával vitte Balla Irma mobilját, és valószínűleg használta is, mert a mobil az egyik bizonyíték ellene. Ám ami ennél is biztosabb: a pokrócon, amely Balla Irma holtteste alatt volt, megtalálták D. Lajos DNS-ét. Ezek a nyomok persze már 2007-ben is ott voltak, csak az akkoriban használt mintavételi eljárásokkal nem lehetett rögzíteni azokat.

Az azóta eltelt nyolc évben azonban fejlődött a DNS-technológia, új mintavételi és -rögzítési módszereket dolgoztak ki, s egy ilyen „találmánynak" köszönhetően, ami akkor még lehetetlen volt, mára lehetségessé vált: sikerült levenni a pokrócról a rajta lévő DNS-eket, köztük D. Lajos mintáját. Rendőrségi forrásaink szerint „nem lesz egyszerű D. Lajosnak megmagyaráznia, hogy miképpen került a DNS-e a holttest alá, ha semmi köze a gyilkossághoz, sőt, nem is járt a tetthelyen".

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.