Balatonring: szabad a pálya

Elhárulni látszik az utolsó akadály a sávolyi gyorsasági motoros versenypálya megépítése elől: a Magyar Fejlesztési Bank döntött arról, hogy 50 millió eurós – azaz körülbelül 15 milliárd forintos – hitelt nyújt a beruházáshoz. A Balatonringet építő spanyol konzorcium számára nélkülözhetetlen hitelről várhatóan januárban kötnek szerződést.

Jóváhagyta a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) igazgatósága a Somogy megyei Sávolyon gyorsasági motoros versenypályát építő beruházó hitelkérelmét, odaítélte az építkezés befejezéséhez elengedhetetlenül szükséges kölcsönt – értesült tudósítónk. A pénzintézet kommunikációs igazgatóságán megerősítették információnkat, és elmondták: a pályát építő projektcég, a Sávoly Motorcentrum Fejlesztő Kft. 15,3 milliárd forintos, 25 évi futamidejű kölcsönhöz jut.

Az MFB-nél hangsúlyozták ugyanakkor, hogy a beruházónak még teljesítenie kell a szerződéskötési feltételeket, s csak ez után – optimális esetben január közepén – írhatják alá a kölcsönről szóló kontraktust. Mindez a beruházást ismerő pénzügyi szakemberek szerint azt jelenti: már csak a formaságok vannak hátra, a hitel odaítélésével lényegében elhárult az utolsó akadály is a Balatonring megépítése elől.

Mint arról lapunkban korábban beszámoltunk, a Sedesa-csoport részvételével létrehozott spanyol konzorcium a múlt nyáron jelentette be, hogy – részben hitelből, részben önerőből – felépít egy 4232 méter hosszú, 90 millió euróba kerülő versenypályát a Somogy megyei Sávolyon, ahol 2009 őszén megrendezik az első gyorsasági motoros világbajnoki futamot. A ring építése azonban csúszott, mert a Sedesa nem tudott megállapodni a fejlesztési bankkal a szükséges, mintegy 50 millió eurós hitelről. Emiatt a pálya építése elakadt, az első versenyt pedig 2010 szeptemberére halasztották.

Az idén nyáron a beruházó saját tőkéjéből nekilátott a munkálatoknak, az viszont továbbra is kérdéses volt, hogy lesz-e elég pénze az építkezés befejezéshez, hiszen akkor még nem született döntés a nélkülözhetetlen MFB-hitelről. Az ősszel azonban felgyorsultak az események: a KPMG pénzügyi tanácsadó elfogadhatónak ítélte a beruházó üzleti terveit, majd a kormány garanciát vállalt a kölcsön egy részére, végül pedig az MFB igazgatósága döntött a hitel odaítéléséről.

Mindeközben Sávolyban még az elmúlt hetekben is gőzerővel dolgoztak a gépek, így mára végeztek a földmunkákkal, kialakították a ring végleges nyomvonalát. Tavasszal a pálya betonozásával, aszfaltozá-sával, a lelátók, a kiszolgáló létesítmények építésével folytatódik a munka. A beruházótól származó információink szerint az ütemterv szerint halad az építkezés, nincs késés, jövő nyárra elkészül a Balatonring, ahol tíz éven át rendeznek majd gyorsasági motoros világbajnoki futamokat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.