Balatonlelle működtetné az OCÖ-üdülőt

Balatonlelle önkormányzata átvenné működtetésre az eddig az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) által bérelt, majd tőle visszavett balatonlellei gyermeküdülőt; a megoldástól a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-t(MNV) nem zárkózott el - tájékoztatta Kenéz István, Balatonlelle polgármester kedden az MTI-t.

Kenéz István (független) beszámolója szerint a 250 férőhelyes gyermeküdülő jelenleg nincs olyan állapotban, hogy megkezdhessenek benne bármiféle üdültetést, a jelenlegi bérlő erre semmiféle előkészületet nem tett. Ezért az önkormányzat már csak jövő szezontól tudná megszervezni, hogy folytatódhasson a gyermeküdültetés, amire az ingatlan jelen állapotában a legalkalmasabb. Hosszútávon Balatonlelle önkormányzata szeretne tartósan a kezelőjévé, esetleg a tulajdonosává válni a másfél hektáron elterülő közvetlen vízparti üdülőnek, amit egyéb turisztikai célokra is hasznosítanának.

Az OCÖ által bérelt, balatonlellei volt BM-üdülő már korábban az érdeklődés kereszttüzébe került. Móring József Attila (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselő idén januárban, az üdülő előtt szervezett sajtótájékoztatón tette szóvá, hogy az OCÖ, mint az üdülő bérlője, nem tartotta be a hasznosítási szerződés feltételeit, ezért kezdeményezte, hogy az MNV bontsa fel a bérleti szerződést. A cigány önkormányzat két évvel ezelőtt vette haszonbérbe öt évre a csaknem 1 milliárd forint értékű, Balatonlelle legfrekventáltabb helyén lévő üdülőt azzal a céllal, hogy ott országos szakképzési és szakmunkásképző központot létesítsen. A politikus megfogalmazása szerint problémaként merült fel már az is, hogy oktatási intézményt akarnak létesíteni egy turisztikai övezetben, ami nem egyeztethető össze a település rendezési tervével. Még nagyobb gondot okozott az elmúlt két nyáron, hogy - az ingatlanra kihelyezett táblával is ellentétben - az üdülőben nem gyermekek, hanem botrányos viselkedésű felnőttek nyaraltatása folyt. Emiatt egyébként a helyi önkormányzat már tavaly tárgyalásokba kezdett a vagyonkezelővel és az OCÖ vezetésével.

Közben éppen kedden mégis kinyitott az OCÖ balatonlellei tábora. A táboroztató kisebbségi önkormányzatok és civil szervezetek magukra vállalták az általuk üdülni vitt gyermekek étkezési költségeit. Az OCÖ elnöke pénteken a roma érdekképviseleti szervezet meghiúsult rendkívüli közgyűlése után úgy nyilatkozott: a Lungo Drom "megbüntette" az érintett 250 kisebbségi önkormányzatot és civil szervezetet, valamint azt a csaknem hétezer szegény gyermeket, aki lehetőséget kapott volna az ingyenes, egyhetes táborozásra. Az ellenzéki frakció ugyanis nem fogadta el a napirendet, így nem tudták tárgyalni a táboroztatás étkezési költségeinek előfinanszírozását.
A roma képviselőknek arról kellett volna dönteniük, hogy a Miniszterelnöki Hivataltól korábban elnyert 20,8 millió forint céltámogatást az OCÖ több mint 100 millió forintos tartalék alapjából előfinanszírozza. Ez az összeg fedezte volna a gyermekek étkezési és egyéb költségeit. Mivel erről nem született döntés, a tábor eredetileg nem nyithatott volna ki.

Kolompár Orbán, az OCÖ elnöke az MTI-t kedd délután arról tájékoztatta, hogy az érintett kisebbségi önkormányzatok, mivel már bevásároltak a táborra, kibérelték a buszokat és már kaptak külön támogatást az útiköltségre, úgy döntöttek, az étkezési költségeket magukra vállalják, bízva abban, hogy a következő közgyűlésen a képviselők mégis megszavazzák az előfinanszírozást és visszakaphatják az étkezésre fordított összeget.
Kolompár Orbán az MTI azon kérdésére, hogy visszavette az állam az Országos Cigány Önkormányzattól az alig két éve haszonbérbe adott balatonlellei üdülőt, és az OCÖ-nek szeptember 15-ig ki kell költöznie, úgy reagált: a politika és az önös érdek a roma gyermekeket bünteti. Szerinte bizonyos politikai körök és gazdasági érdekek mindent megtettek, hogy a több mint egymilliárd forint értékű üdülőt megszerezzék. Ezért botrányt, lejárató kampányt kreáltak - állította.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.