Bakiktól hemzseg az önéletrajza, de esélyes a kecskeméti sikergimnázium igazgatói székére

Mintegy kétszáz volt és jelenlegi bányais szülő és diák gyűlt össze szerda este a kecskeméti városháza előtt egy 22 perces villámcsődületben, hogy kiálljanak a Bányai Júlia Gimnáziumot 22 évig sikeresen vezető igazgató, Lukács Lajos pályázatának elfogadása mellett.
Nem voltak beszédek, csak felolvasták az iskola 22 legnagyobb eredményét – magyar és nemzetközi tanulmányi, informatikai versenyeken elért kiemelkedő sikereit, amelyeket Lukács Lajos irányításával értek el. A felsorolás végén az egybegyűltek elénekelték a Tavaszi szél vizet áraszt című népdalt.

Mint arról beszámoltunk, Lukács Lajos vezetői megbízatása tavasszal járt le. Ő volt az egyetlen pályázó az iskola vezetésére, ám az önkormányzat fideszes többsége az utolsó pillanatban meggondolta magát, és tartózkodással „leszavazta" a Mák Kornél alpolgármester által írásban kiosztott támogató előterjesztést. A Klik ugyan ennek ellenére támogathatta volna Lukács kinevezését, ám ott eredménytelennek nyilvánították a pályázatot, majd ősszel újat írtak ki.

Fotó: Bús Csaba / Népszabadság

Lukács Lajos, a tantestület teljes támogatását élvezve újra pályázott. Sokak szerint fideszes politikusok biztatására jelentkezett másik három pályázó is. Közülük kettőnek csak három éve van hátra a nyugdíjig. A főként reáltárgyakban erős 8 osztályos középiskolába egy Erdélyből áttelepült angoltanár tűnik a legesélyesebbnek, akinek a pályázatában helyesírási hibákat találtak. Sem az iskola alkalmazottaitól, sem a szülői munkaközösségtől nem kapott egyetlen támogató szavazatot sem.

A kecskeméti közgyűlés csütörtökön – az egyik pályázó kérésére zárt ülésen –, szavaz arról, kit támogat a Bányai Gimnázium igazgatói posztjára. Király József MSZP-s képviselő szerint a közgyűlést megelőző frakcióvezetői ülésen az derült ki: Szemereyné Pataki Klaudia polgármester eltökélt, hogy semmiképpen sem támogatják az eddigi igazgatót. Tartja magát az az indoklás, hogy azért nem, mert nem beszéli meg az iskola dolgait a városházi vezetőkkel. (Arra nincs konkrét válasz, hogy pontosan miket is kellene megbeszélni a szakmai ügyek közül a politikusokkal.) Mivel a tantestület egyértelműen, nyilvánosan és határozottan Lukács Lajost támogatja, várható, hogy egy új – pláne sokak által alkalmatlannak tartott – igazgató csak úgy tud tekintélyt teremteni magának, ha szétveri a 22 év alatt sikert sikerre halmozó tanári kart.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.