Bajnai a családját választja a miniszterelnök-jelöltség helyett

Semmiképpen nem akar jövőre miniszterelnök-jelölt lenni Bajnai Gordon. A kormányfő a TV2 Tények című szerdai műsorának adott interjújában azt mondta: április után pihenni szeretne, és minél több időt tölteni a családjával. A százmilliós végkielégítéseket ügyeskedésnek nevezte, és szerinte vannak még a BKV-hoz hasonló állami pénznyelők is.

"Nem változott semmi április óta, amikor először kiálltam az ország nyilvánossága és a Parlament elé és azt mondtam, hogy egy évre vállalom ezt a feladatot" - mondta a miniszterelnök a kereskedelmi televízió honlapján is közzétett interjúban. Bajnai Gordon arról beszélt, hogy a kormány, tervei szerint, kitölti az áprilisig tartó ciklus, és kormányfőként arra készül, hogy nem lesznek előrehozott választások.

A gázártámogatásról elmondta: erre körülbelül 60 milliárd forint volt az idén a teljes támogatás, jövőre pedig "húsz-huszonegynéhány milliárd forint lesz az, amit a Robin Hood adó fizetni fog". Ugyanakkor a gáz világpiaci árának csökkenése miatt szerinte nem lesz érdemi változás a legtöbb ember számlájában. Emlékeztetett arra: a mostani támogatási rendszert jövő tavaszig fokozatosan kivezetik.

Az interjúban szó volt végkielégítésekkel kapcsolatos botrányokról is. "Szimpla hülyeségből nem lehet 100 millió forintos végkielégítést kifizetni egy középvezetőnek, az nyilvánvalóan valamilyen ügyeskedés, hogy ha nagyon finoman akarok fogalmazni" - jelentette ki a miniszterelnök. Bajnai Gordon leszögezte: az állami és önkormányzati többségi tulajdonú vállalatoknak szeptember 15-ig kell nyilvánosságra hozniuk a a vezetők fizetéseit.

Azt mondta, számít rá, hogy ő is meg fog lepődni. "A BKV önkormányzati tulajdonú társaság, de nem lepődnék meg, ha az állam környékén is találnánk ilyen pénznyelő helyzeteket" - fogalmazott, hozzátéve: "indokolhatatlanul sok pénz folyt el erre a szimbolikus esetre, és tartok tőle, hogy ez csak a jéghegy csúcsa, nyilván nagyon sok ilyen van".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.