galéria megtekintése

Bajnai: A struccpolitika nem vált be


Bita Dániel

Nem elég csapatban utálni az Orbán-rezsimet, ennél több kell – mondta Bajnai Gordon az Együtt-PM szövetség európai parlamenti kampánynyitóján szombaton. Beszélt arról is, hogy amit a baloldali összefogás mondott, az kevés és hiteltelen volt, és arról is, hogy nem vált be a Jobbikkal szembeni struccpolitika.

– Nem elég leváltani a mai bűnöket a tegnapi hibákkal, nem elég átcímkézni a terméket, a baloldali összefogás így négy év múlva sem tudja megnyerni a választásokat – mondta a volt miniszterelnök. Szerinte a kormányváltó erők nem értették meg pontosan, mit akar az ország, nem tudtak elszámolni a múltjukkal, így nem tudtak hitelesen beszélni a jövőről sem. Ezért – folytatta – tartalmi, szervezeti és személyi változásokra, új politikára és új csapatra van szükség a demokratikus ellenzéki oldalon.

Noha a szélsőjobboldalról alkotott véleményük nem változott, a Jobbik valódi arcát vitákban kell leleplezni

A május 25-i európai parlamenti választás egyik tétje az lesz, hogy ki milyen szerepet kap a megújításban, a választók dönthetnek arról, hogy a most külön induló kormányváltók közül kinek mekkora súlya legyen az ellenzéki oldal újratervezésében – mondta.

 

Bajnai pártja szerepéről is kritikusan beszélt, mondván, rossz kompromisszumokat kötöttek. Továbbra is kitartanak amellett, hogy kormány- és korszakváltásra, majd jó kormányzásra van szükség, de többé nem elég a kisebbik rossznak lenni, a nagyobbik jóvá kell válni – fejtette ki.

Bajnai Gordon az újratervezéshez kér támogatást
Bajnai Gordon az újratervezéshez kér támogatást
Földi Imre / Fotó

Az Együtt-PM vezetője szerint az EP-választás másik tétje az, hogy milyen lesz a nemzeti érdek képviselete Brüsszelben. A jobboldal egységesen kelet felé, az orosz érdekszférába vinné az országot, az irányban nincs különbség, csak a Jobbik ellenzéki pártként „többet enged meg magának” a Fidesznél.

A Fidesz politikája elszegényedést, a Jobbiké államcsődöt jelent, a Fidesz politikája örökös megosztottsághoz vezet, a Jobbiké polgárháborút hozna, a Fidesz elszigeteli Magyarországot Európában, a Jobbik kizárná onnan, a Fidesz szabadságharcot hirdet, a Jobbik zászlót is éget – sorolta.

Bajnai szerint a kormánypárt érdekből, a baloldal eddig elvi megfontolásból kerülte a vitát a Jobbikkal, de a struccpolitika nem vált be. Ezzel magyarázta, hogy a Jobbikot is meghívták az EP-listavezetők vitájára, mert noha a szélsőjobboldalról alkotott véleményük nem változott, a Jobbik valódi arcát vitákban kell leleplezni.

A volt kormányfő azt mondta: a magyar érdek egy erős, növekvő, érdekeit érvényesítő Európai Unió. Az uniót Noé bárkájához hasonlította: aki nem tud rá felkapaszkodni vagy leugrik róla, elsodorja a vízözön. De részt kell venni a bárka kormányzásában, mert nem mindig arra megy, amerre szeretnénk, sőt néha nem is világos az irány – tette hozzá.

Nem hiszek az Európai Egyesült Államokban, abban, hogy Magyarországnak fel kellene oldódnia a nemzetek tengerében

Az Együtt-PM feladata Brüsszelben az lesz, hogy ha lehet, a kormánnyal közösen, de akár a kormánnyal szembeni is képviselje a magyar érdeket – jelentette ki Bajnai. Utalt arra is, hogy az EU lényegében tehetetlen volt a magyar médiaszabadság korlátozásakor, az Alkotmánybíróság hatáskörének szűkítésekor, a magánnyugdíjvagyon állami kézbe vételekor, a választójogi rendszer átalakításakor, és hatástalan akkor is, amikor kormányközeli oligarchák nyúlják le az uniós támogatásokat.

Szelényi Zsuzsanna oxigénpalack nélkül
Szelényi Zsuzsanna oxigénpalack nélkül
Földi Imre / Fotó

A volt kormányfő arról is beszélt, nem hisz az Európai Egyesült Államokban, abban, hogy Magyarországnak fel kellene oldódnia a nemzetek tengerében. Háromszáz év múlva is lesz Magyarország, magyar kormány és magyarul fogunk beszélni – mondta.
Az Együtt-PM ugyanakkor támogatja az európai együttműködés mélyítését: az energiauniót, a bankuniót és a fejlesztési uniót.
Bajnai szerint a magyar politika több mint egy évtizede hamis választások elé állítja az embereket, dönteniük kell, hogy baloldaliak vagy fasiszták, jobboldaliak vagy kommunisták, kormánypártiak vagy idegenszívűek, rezsicsökkentők vagy multibarátok. Szerinte ennek véget kell vetni.

Haza és haladás csak azért is összeegyeztethető, lehetünk magyarok és európaiak egyszerre – zárta beszédét, utalva pártja kampányjelmondatára, amely úgy szól: „Magyar vagyok és európai. És te?”

A kampánynyitón ott volt az Együtt-PM jelöltjeinek többsége, és bemutatták azokat a plakátokat is, amelyeken a jelöltek arcának egyik felén a magyar, a másikon az uniós zászló látható felfestve.

Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke – aki második az EP-listán, de mivel Bajnai nem készül az uniós parlamentbe, az első befutó hely várományosa – arról beszélt: a választás tétje, hogy lesz-e, aki Magyarország érdekeit képviseli Brüsszelben, és tud úgy küzdeni, hogy a győztesek közé tartozzunk.

A listán harmadik Szelényi Zsuzsanna az Együtt-PM előtt álló feladatokról azt mondta: az összefogás kudarca után vissza kell menniük az alaptáborba, és oxigénpalack nélkül megmászni a Himaláját – úgy, hogy közben nem cipelik mások súlyos csomagjait.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.