galéria megtekintése

Bajnai, Morvai és Szanyi egy asztalhoz ül

26 komment


Bita Dániel
NOL

Május 23-án vitáznak egymással az európai parlamenti listavezetők – erről állapodtak meg öt párt, az Együtt-PM, az MSZP, a Jobbik, az LMP és a Seres Mária Szövetségesei képviselői hétfőn.

A vitáért félretették a vitát - Móricz-Sabján Simon / Népszabadság
Karácsony Gergely, a vitát kezdeményező Együtt-PM politikusa szégyenteljesnek nevezte, hogy a Fidesz válaszra sem méltatta meghívásukat, így az ország megint olyan választás elé néz, amely előtt a kormánypárt nem teszi világossá programját.

Eljött viszont a hétfői egyeztetésre Kakuk György, a Demokratikus Koalíció elnökségi tagja, de a jobbikos politikusok jelenléte miatt néhány perc után távozott, mondván: „neonáci, neonyilas" párttal technikai kérdésekről sem hajlandók egyeztetni.

A másik öt párt viszont alig több mint egy óra alatt megállapodott a lényegről: az EP-listavezetői vita május 23-án este lesz, kívánatos helyszínként az Országház Delegációs termét jelölték meg. Közönséget nem hívnak, ellenben minél szélesebb sajtónyilvánosságot szeretnének.

 

Időkeretes vitában állapodtak meg, és az is elhangzott, van olyan moderátor, akit minden részt vevő párt el tudna fogadni. Pénteken folytatódik az egyeztetés, akkor a vita témáiról lesz szó, és várják azokat is, akik most nem jöttek el. (A nyolc, listát állító párt közül A Haza Nem Eladó mozgalom korábban jelezte, kész a vitára, a mostani egyeztetést viszont kihagyta.)

Hagytak helyet a Fidesznek és a DK-nak is, de ezek a pártok nem küldtek senkit
Hagytak helyet a Fidesznek és a DK-nak is, de ezek a pártok nem küldtek senkit
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Az öt párt képviselői a vita fontosságáról beszéltek újságíróknak. Karácsony Gergely azt mondta, vitákban hangzanak el a legjobbak érvek, és meggyőződése, hogy a Jobbikkal is vitázni kell. Közölte: nyílt levélben szólítja fel Orbán Viktort arra, hogy biztosítsa a Fidesz részvételét az EP-választás előtt két nappal esedékes vitán.

Szanyi Tibor, a szocialisták listavezetője arról beszélt, a választói akarat kijelöltje, mely pártok indulhatnak az EP-választáson, ezért az utolsó pillanatig kitartanak amellett, hogy nyolcpárti vitára lenne szükség.

A jobbikos Pörzse Sándor és Meszerics Tamás, az LMP listavezetője is azt mondta: a választókat tisztelik meg azzal, hogy ütköztetik álláspontjukat. Pörzse szerint a Jobbikban sosem volt vita a vitáról, Meszerics pedig jelezte, az LMP pedig minden felállásban, minden témáról és bármikor hajlandó vitatkozni.

Tóth Katalin, a Seres Mária Szövetségesei képviseletében azt sürgette, hogy a Fidesz végre játsszon tiszta lapokkal, és fogadja el a kihívást.

Jelen állás szerint tehát május 23-án egy asztalhoz ül legalább öt listavezető: az MSZP-s Szanyi Tibor, a jobbikos Morvai Krisztina, az LMP-s Meszerics Tamás, Bajnai Gordon, az Együtt-PM vezetője és Tóth Tamás, aki Seres Máriáék listáját vezeti. És várják a többieket.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.