Bajnai: Kösz, hogy megvédtetek 40 milliárdtól

Felhorkant az ellenzék a Norvég Alapok befagyasztása miatt.

"Gratulálok, hogy miután sikerült olyan pénzosztási rendszert alkotni, ami 1500 milliárd forintnyi uniós forrástól menti meg Magyarországot, most a Norvég Alaptól érkező 40 milliárdtól is megvédenek minket - írta pénteken a Norvég Alapok befagyasztására reagálva Bajnai Gordon korábbi kormányfő, az Együtt-PM szövetség vezetője. - Most már értem, mit jelent a "folytatjuk" - tette hozzá ironikusan az "Orbán Viktor jobbkezének", Lázár Jánosnak címzett levélben Bajnai, aki minden honfitársa nevében köszöni ezt a Fidesz-kormánynak.

Szanyi a befagyasztás nagymesteréről

Az MSZP EP-listavezetője arra szólította fel Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy álljon ki a Magyarországot segítő országokból kapott juttatások védelmében - reagált a norvég alapok befagyasztására Szanyi Tibor. A szocialista politikus a közleményben azt üzente Orbán Viktornak, hogy kormányfőként felelősséggel tartozik Lázár János "pénzéhségből és hatalomvágyból elkövetett országrontó intézkedéseiért", jelenleg ugyanis sehonnan nem érkezik fejlesztési pénz Magyarországra. Álláspontja szerint a Norvég Alapokból olyan vissza nem térítendő támogatások érkeztek, amelyekből az elmúlt években számos környezetvédelmi, közlekedési, városvédő beruházás valósult meg sok milliárd forint értékben. Példaként említette az M3-as autópálya kivezető szakaszán húzódó zajvédő fal felépítését és a Mátyás-templom történelmi harangjainak megújulását.

Az MSZP-s képviselőjelölt arra szólította fel a miniszterelnököt, hogy a Magyarországot segítő országok polgárait megillető tiszteleten túl a tőlük kapott juttatások védelmében is álljon ki. Emellett azt is kérte: ne bízzon kormányzati kulcspozíciót egy olyan emberre, aki "a fideszes mutyik levezénylésén túl a Magyarországra érkező európai pénzek befagyasztásának is mestere".

LMP: El a kezekkel

Az LMP álláspontja szerint nem az Európai Unió vagy a Norvég Alap, hanem az Orbán-kormány bünteti Magyarországot. Szél Bernadett, az ellenzéki párt társelnöke azt írta: Magyarország azért esik el a Norvég Alap kifizetéseitől, mert a támogatási pénzek felügyeletét szerződésszegő módon szervezték át, csak azért, hogy a folyósított támogatások felhasználása kellőképpen átláthatatlan legyen. A politikus úgy vélte: a kormány lépésről-lépésre szigeteli el Magyarországot minden olyan támogatástól, ami lehetővé tenne bármiféle érdemi fejlesztést.

Az LMP szerint az "ország erőforrásait gátlástalan módon a saját érdekköre gyarapodásának kiszolgáltató kormány" étvágya nem csökken, a Fidesz oligarchái a külföldről érkező támogatásokra is "rá akarják tenni a kezüket". Szél Bernadett felháborítónak nevezte, hogy Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára a Norvég Alap kifizetéseinek felfüggesztésére azzal a kéréssel reagált, hogy a döntéshozók függesszék fel azon három alap kifizetéseit is, amelyek civil szervezetekhez továbbra is zavartalanul folyósíthatják támogatásaikat.

Ennyi nem elég

Az öt éves, összességében 40 milliárd forintos magyar keret zárolásáról azért döntött a norvég kormány, mert elfogadhatatlannak tartják az Orbán-kormány lépéseit. A csapok elzárása ugyan nem érinti a Lázár János által hevesen támadott Norvég Civil Alapot, de a kormány azt szeretné, ha azt is befagyasztanák. A drasztikus döntés egyébként csak az egészségügyben ötmilliárdnyi beruházást, fejlesztést veszélyeztet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.