galéria megtekintése

Bajnai Gordon: Orbán ördögi ajánlatot kínál

41 komment


Szalay Tamás Lajos

Velünk van az igazság, ezért erkölcsi kötelességünk mindent megtenni a győzelemért – mondja a Kormányváltók listáján második Bajnai Gordon a választások tétjéről. A volt kormányfő attól tart, a baloldallal szemben előhúzott negatív ügyek ártanak ügyüknek, és a Fidesz szándékai szerint akadályozzák, hogy a jövőnkről szóljon a kampány. Bajnai reméli, hogy a családi ezüstként bemutatott Seuso-kincs "végül nem a felcsúti öregfiúk-bajnokság vándorserlegeként hasznosul majd, mint megannyi más közkincs".

A közvélemény-kutatások szerint a Fidesz-KDNP magabiztosan vezet, de a Jobbik is egyre erősödik. Ennek ellenére nyugodtan várja a jövő vasárnapot?

Móricz Simon / Népszabadság

Izgatottan várom április hatodikát, de nem a közvélemény-kutatások miatt. Utóbbiakat normális demokráciákra találták ki, a mai Magyarországon viszont „orbáni demokrácia” van, ami – mint kiderült – éppúgy fosztóképző, ahogy annak idején a „népi” volt. Nálunk korlátozottan működnek a demokratikus intézmények és funkciók, így a közvélemény-kutatások hatékonysága is korlátozott. Ahol félelem van, ott az emberek nem szívesen válaszolnak. Ezért ebben a kampányban vakon repülünk. Az biztos, hogy bármerre megyek az országban, elszánt és változást követelő tömegek hangjával találkozom.

 

Több választási szakértő és politikai elemző is kijelentette, hogy a Fidesz által önkényesen megalkotott új választási rendszer egyszerre igazságtalan és teremti meg a lehetőséget a csalásra. Azzal, hogy az ellenzék nem bojkottálja a folyamatot, hanem a részese, milyen eszközei vannak arra, hogy – függetlenül az eredménytől – biztosítva legyen a szabad és tiszta választás?

Amikor McCain szenátor Budapesten járt és megkérdezte tőlem, hogy tiszta és szabad lesz-e a következő választás, neki is azt válaszoltam: szabad lesz, de tisztességtelen. Szabad, mert valóban mindenki elmehet, és arra szavazhat, akire akar a fülke magányában, de mindaz, ami a választási folyamatban odáig történik a manipulált jogszabályoknak megfelelően, már tisztességtelen. A Fidesz egy százméteres síkfutásban indul, mi pedig egy négyszáz méteres akadályfutásban, a célszalag viszont ugyanott van és az órát is egyszerre indítják.

A Fidesz érdeke, hogy csak a múltról és ne a jelenről, a jövőről szóljon ez a kampány

Erre példa, hogy a közbeszerzéseken elsíbolt milliárdokból a Fidesz óriás médiabirodalmat épített. A közmédiát maga alá hajtotta, de befolyása alatt áll a TV2, a Class FM, vagy az ingyenes Metropol is. A Simicska-birodalom óriásplakátjain Fidesz-hirdetések, többi plakáthelyen pedig semmitmondó állami plakátok veszik el a felületet. Mindebből azt következik, hogy az ellenzéknek sokkal nehezebb pályán kell játszania. De velünk van az igazság, ezért erkölcsi kötelességünk mindent megtenni. Valójában ugyanis a magyar polgárok jövőt választanak április hatodikán, Orbán Viktor pedig ördögi ajánlatot kínál: a látszólag csökkenő rezsiért cserébe ahhoz kér jogot, hogy mindent elvehessen tőlünk, és mindent megtehessen velünk. Ezt az ajánlatot ép ésszel senki nem fogadhatja el.

Sok kormányváltó szavazó, a kormányváltást támogató értelmiségi hiányolja az innovációt a kampányból. Igazuk van?

Az Együtt-PM rengeteg innovációt vitt már a kampányba, elég csak az olyan ötleteinkre gondolni, mint például a Lánchídon végrehajtott „Magyar vagyok, de nem fideszes”-akció, vagy épp legutóbb, Orbán Viktor „királyi parkolóhelyének” visszafoglalása. De bátor aktivistáink legutóbb ott voltak a kormánypárti tömegben is a miniszterelnök március 15-i beszéde alatt, hogy transzparensekkel tiltakozzanak a paksi paktum ellen – meg is rugdosták, szájon is vágták őket Orbán hívei. De mi hoztuk a kampányba az „Ez itt az én hazám” dalt és számos netes kezdeményezést, például az orbáni beszéd újraszinkronizálását is. Ezt persze a kényszer is szüli: pénz- és médiafelület szűkében csak újszerű ötletekkel lehet eljutni, legalább a szavazók egy részéhez.

Sokszor onnan tudjuk, hogy készül valamilyen politikai akció, ha a HírTV és Magyar Nemzet újságírói célzott kérdéseket kezdenek el feltenni

Móricz Simon / Népszabadság

Az idei választási kampányt ugyanakkor számos, a kormányoldalt támogató, az ellenzéket gyengítő ügy határozza meg elsősorban: a Simon-Welsz-ügy, a Zuschlag-könyv, az őszödi részjelentés időzített nyilvánosságra hozatala. Mennyire befolyásolhatják majd ezek a végeredményt?

Attól tartok, ezek a negatív ügyek valóban ártanak a kormányváltóknak, ezért húzza elő őket ütemesen a Fidesz. Ahogyan a Fidesz érdeke az is, hogy csak a múltról és ne a jelenről, a jövőről szóljon ez a kampány. Hat-nyolc-tíz évvel ezelőtti ügyeket vettek elő, ezzel akarják elterelni a figyelmet Paksról, Felcsútról, Mészáros Lőrincről, vagy éppen Rogán Antal vagyonnyilatkozatáról. Ehhez pedig minden eszközük megvan, még az ügyészség és rendőrség is félreérthetetlen gyorsasággal vizsgálja azokat az ügyeket, amelyekkel ártani lehet az ellenzéknek, miközben például a miniszterelnök vejének családját érintő falopási ügyben csak egy helyben totyognak a hatóságok. Hajmeresztő az is, hogy a kormánypárti Magyar Nemzet előzetesen titkos információkat kap az ügyészségtől. Sokszor onnan tudjuk, hogy készül valamilyen politikai akció, ha a HírTV és Magyar Nemzet újságírói célzott kérdéseket kezdenek el feltenni. Ők valahogy mindig korábban értesülnek, mint a nyilvánosság. A Fidesz egy óriási bábjátékot játszik az országgal. Ez pedig elemi alapon kérdőjelezi meg a jogalkalmazás tisztaságát Magyarországon.

A negatív ügyek mellett pozitív sztorik is mintha a Fidesznek kedveznének: elég csak a pár napja – igaz, többmilliárd forintért - hazahozott Seuso-kincseket említeni.

Fontos, hogy reális áron gyarapodjanak a hazai közgyűjtemények. Remélem, hogy ez a „családi ezüst” végül nem a felcsúti öregfiúk-bajnokság vándorserlegeként hasznosul majd, mint megannyi más közkincs. Az mindenképpen ironikus, hogy Orbán Viktornak arra van ideje, hogy rendkívüli sajtótájékoztatón számoljon be hazahozott műkincsekről, de arra már nem ér rá, hogy az ország jövőjét meghatározó kérdésekről érdemben vitatkozzon a kihívójával.

Sajnos, az elmúlt négy év kormányzása valóban önmagáért beszél: nincs szükség vele szemben negatív kampányra, elég csak bemutatni az eredménytelenségét

Azért, mert szerinte nem látszik, hogy ki az érdemi kihívó, ráadásul úgy véli: az ellenzék csak „ócsárolni” akarja, amihez pedig nem hajlandó asszisztálni. Mégis, a kormányváltást érintően múlik ezen bármi?

Orbán tudja, hogy egy ilyen vitában csak veszíthet. Pedig fontos lenne, hogy Orbán Viktor kiálljon és nyolc év után végre valódi kérdésekre is válaszoljon, ne csak mikrofonállványként viselkedő riporterek előtt nyilatkozzon. A fórumaira is csak előzetes meghívó alapján, szelektált módon juthatnak be az emberek. Kizárnak minden olyan helyzetet, amikor szembesíteni lehetne a valósággal a kormányfőt. A valósággal való szembesítés csak akkor lehet „ócsárlás”, ahogy ő mondja, ha nem tudja megvédeni a teljesítményét. Sajnos, az elmúlt négy év kormányzása valóban önmagáért beszél: nincs szükség vele szemben negatív kampányra, elég csak bemutatni az eredménytelenségét.

A kampányban személyesen is kivette és kiveszi a részét, legutóbb például az IMF-hitel idő előtti visszafizetése miatt ostorozta a kabinetet. Tényleg jó üzenetnek tartja azért kritizálni a kormányt, amiért megszabadult egy fojtogató adósságtól?

Magyarországot az adósság ma jobban fojtogatja, mint négy éve, ebből következően bizony a magyar családok és vállalkozások túlnyomó többsége is rosszabbul és reménytelenebbül él, mint négy éve. Az IMF-hitel idő előtti visszafizetésével 14 milliárd forintnyi kamatkiesést okoztak. Most pedig Magyarország háromezermilliárd forintnyi orosz államkölcsönt vesz fel, aminek a kamatterhe a visszafizetési időszakban kétszerese lesz az IMF-hitelének.

Csak egy forgatókönyvvel szabad foglalkozni április hatodikáig, ez pedig a győzelem forgatókönyve

Móricz Simon / Népszabadság

Ami ennél is nagyobb baj, hogy az orosz államkölcsön nemcsak azt dönti el, hogy kinek tartozunk, hanem azt is, hogy hová tartozunk. Orbán az európai normáktól való félelmében az orosz érdekszférába és a rubelövezetbe vontatja be Magyarországot. Ami az adósságállományt illeti, az államadósságunk ugyancsak háromezermilliárddal több, mint amikor átadtam a kormányzást, pedig háromezermilliárd forintnyi magánnyugdíj-pénztári vagyont égettek el, állítólag éppen a csökkentés érdekében. A kormány tehát az államadósság-csökkentés terén is elbukott. Ez a háromszor mínusz háromezermilliárd volt a Fidesz valódi „három csapása”.

Nemrég feljelentést tettek Matolcsy György jegybankelnök korábbi kabinetfőnökének könyve miatt, amelyből kiderült: a volt nemzetgazdasági miniszter egy üzleti ebéden idő előtt elkotyogta, hogy Magyarország felveszi a kapcsolatot az IMF-fel, és ez a bennfentes információ sok ügyeskedőnek hozhatott extra bevételt. Hol tart az ügy?

Matolcsy most már nemcsak szakmailag, de jogilag is alkalmatlan a pozíciója betöltésére. Úgy fest a dolog, hogy a legfőbb ügyész a beadványunk alapján az ügyet a kerületi ügyészségre szignálta ki, ami jól mutatja a hozzáállásukat: elkezdődött a hivatali pingpong. Nem fogjuk hagyni, fontos, hogy az igazsághoz még a választások előtt közelebb kerüljünk. További lépéseket lehet és fogunk is megtenni.

Az utóbbi hetekben számos forgatókönyvvel hozták összefüggésbe: az egyik verzió szerint vereség esetén az Együtt-PM európai parlamenti listáját vezetné, és távozna is Brüsszelbe, egy másik publikált elmélet szerint Ön lenne Tarlós István ellenzéki kihívója az őszi önkormányzati választáson.

Jó lelkiismerettel csak egy forgatókönyvvel szabad foglalkozni április hatodikáig, ez pedig a győzelem forgatókönyve. A jövőre vonatkozó elképzeléseimben pillanatnyilag az szerepel, hogy miként fogom vezetni a kormánykoalíciós tárgyalásokra a delegációnkat.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.