Bajban van Abony a Quaestor miatt

Veszélybe került Abony működőképessége: a város 279 millió forintját fektette be a csődbe ment Quaestornál.

Csak második szavazásra kapta meg a szükséges minősített többséget a likvidhitel felvételéről szóló határozat az abonyi képviselő-testület legutóbbi ülésén. A polgármester azért terjesztette elő javaslatát a 100 milliós hitelre, mert veszélybe került Abony működőképessége. Ismeretes, Romhányiné dr. Balogh Edit polgármester a város 279 millió forintját fektette be a csődbe ment Quaestornál - olvasható a szoljon.hu-n.

A pénz még nem jött vissza, ezért Abony ma már nem tudja finanszírozni a pályázatait és a közfeladatait. Az önkormányzatnak legközelebb ősszel lesznek jelentősebb bevételei. A március végén bevezetett megszorításokból és zárolásokból csak később keletkeznek megtakarítások, saját bevétele pedig nyáron nincs a városnak, ráadásul azt sem lehet tudni, hogy mikor adják vissza a Quaestornál zárolt pénzt.

Ezért az átmeneti finanszírozási gondok enyhítésére van szükség a folyószámla hitelre. A polgármester javaslata első körben nem kapta meg a szükséges szavazatot a képviselő-testülettől, később megismételték a szavazást. A településvezető szerint a város nyári működése szempontjából létszükséglet a likvidhitel biztosítása.

E nélkül a meglévő fizetési kötelezettségeit nem tudná teljesíteni a város, csak akkor, ha a jövő havi béreket és járulékokat visszatartaná. A megismételt szavazáson már megkapta a szükséges, minimális többséget a javaslat. A hitelt erre az évre veszi fel Abony. A visszafizetésére egyrészt a pályázatokra utólagosan beérkező támogatások, másrészt a szeptemberre várt saját, helyi adóbevételek nyújthatnak fedezetet.

Mindeközben rendkívüli támogatásra is pályázatot nyújtott be az önkormányzat az államhoz. Iskolaműködtetési feladatokra 86,5 millió forintot, szociális alapellátási feladatokra 6,5 milliót pályáznak, gyermekétkeztetésre pedig 10,8 milliót várnak az államtól.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.