galéria megtekintése

Bajba kerülhetnek a mákos tésztát ebédelő ovisok

3 komment


Danó Anna

Aligha volt tisztában a drogtesztek képességeivel és tulajdonságaival Kocsis Máté, amikor a múlt hét végén a magyar gyerekek általános és kötelező rendszeres vizsgálatát javasolta. Miután azt nem közölték, hogy pontosan mire is akar a kormánypárt szűrni, lajstromba vettük a drogvizsgálatokat.

Szakemberektől megtudtuk, hogy a hazai egészségügy rutinszerűen is végez drogteszteket, ha azt kell kideríteni, hogy valaki milyen drogot használt, illetve a túladagolóknál is végeznek tesztet. Ebben az esetben egyrészt a mérgezés koncentrációjának megállapításához van szükség az eljárásra, másfelől azért, hogy kiderüljön: mennyi és milyen ellenanyaggal semlegesítsék a szervezetet mérgező dózist. De mérhetik drogteszttel az orvosok azt is, hogy a már kezelés alatt állóknál mennyire hatékony az alkalmazott terápia.

A mákkal vigyázniuk kell
A mákkal vigyázniuk kell
M. Schmidt János / Népszabadság

Ljavinyec István pszichiáter szerint viszont nincs drogteszt az általános orvosi vizsgálatokon és a véradásnál. Előfordulhat, hogy egyes cégek a munkaalkalmassági vizsgálaton kérnek drogtesztet alkalmazottaiktól. Ám, ha ilyen készül is, annak eredménye nem adható ki a hatóságoknak. Bizonyos szakmákban – így a hivatásos tűzoltók, illetve a rendőrök, az orvosok, a pilóták körében – szúrópróbaszerűen áteshetnek ilyen vizsgálaton. A szakembertől megtudtuk azt is, hogy a drogteszt nemcsak akkor lehet pozitív, ha valaki ilyen szerek fogyasztója, mert bizonyos gyógyszerek lebomlási terméke is kábítószernek minősül. De például a máktartalmú élelmiszerek fogyasztása után is megjelenhetnek olyan vegyületek a vizeletben, amelyek akár heroinhasználat után is kimutathatók. (Magyarul: akár óvodások ellen is indítható eljárás, ha mákos tésztát ebédeltek.)

A szermaradvány kimutatható verejtékből, bőrsejtekből, nyálból, vérből, haj- és szőrszálakból is. Utóbbiakból az is rekonstruálható, hogy adott időszakban milyen kábítószereket, milyen sorrendben használt valaki. A hajban akár több hónapig is ott maradnak a szermaradványok. A módszer hátránya, hogy színezési eljárások, például a szőkítés károsítja a hajban a szermaradványokat. A kéz és a lábujjak körmei a kokainfogyasztás bizonyításának hatékony eszközei.

 

Ljavinyec István szerint a szakértők a drogvizsgálatra leginkább a vizeletmintákat ajánlják. Ebben a testnedvben az összes kábítószer bomlásterméke megtalálható, ez adja a legtöbb információt a befolyásoltság mértékére, a bevett adagra, a bevétel időpontjára. Ez a lehetőség sem tökéletes, mert például a vizelet csapvízzel való hígításával, szappannal való szennyezésével, vagy a Visine szemcseppel is lehet negatív eredményt produkálni. Ezért is ragaszkodnak ahhoz, hogy a mintavétel ellenőrzött körülmények között történjen.

A lakosság által is könnyen beszerezhető drogtesztek olcsók, pontatlanok, és csak kevés szer kimutatására alkalmasak. A laboratóriumi vizsgálat pontos, viszont drága, és akár hetekig is eltart, míg megszületik az eredmény. Lapunknak több szakember is megerősítette, hogy a drogkereskedelem mindig egy lépéssel a tesztelők előtt jár: a legújabb készítmények például jó néhány hétig, gyakran hónapokig is kimutathatatlanok.

A patikákban, internetes portálokon kapható és akár házilag is használható tesztek a teljes drogpaletta 4-6 százalékát fedik le. Ezek az úgynevezett gyorstesztek az altatók, a nyugtatószerek, a kokain, a Methamphetamin, a cannabis-félék (THC), az ópiátok (morfium, heroin, kodein), a Methadon, a Benzodiazepin és az Extasy kimutatására alkalmasak. De például több mint 100 marihuánaszármazékra, a dizájnerdrogokra az említett gyorstesztek negatív eredményt adnak, illetve sokféle drogot egyáltalán nem képesek kimutatni.

Kattintson a grafikánkra!
Forrás: Népszabadság-grafika

A Centrum Lab Kft. magándiagnosztikai laboratóriumban bárki kérésére elvégzik a fent fölsorolt drogok vizsgálatát, darabonként átlag 2200 forintért. Szabó Tamás, a cég szakmai vezetője elmondta: az általuk végzett drogtesztek nem alkalmasak arra, hogy annak eredménye alapján bármilyen hatósági eljárás induljon. Ezek a gyorstesztek olcsók, de nem elég hitelesek, gyakran hozhatnak fals eredményt. Ha hitelesíthető eredményre van szükség, akkor a mintákat az Országos Igazságügyi Toxikológiai Intézetben vagy a Magyar Honvédség Központi Honvédkórház Toxikológiai Kutatólaboratóriumában elemzik. A rendőrségen is csak az immunreakciók elvén működő gyorsvizsgálatokra van lehetőség, amelyek ha pozitívnak bizonyulnak, egyéb intézetekben megerősítő műszeres vizsgálatokra kerül sor.

A CentrumLab-ban havonta néhány drogtesztet végeznek magánszemélyek vagy szakorvosok kérésére. Utóbbi esetben az egészségbiztosító finanszírozhatja a vizsgálatot. A szakember hozzátette: több százezres nagyságrendben ezek a gyorstesztek nem is állnak rendelkezésre. Ez akkora mennyiség, amennyit nem lehet hirtelen beszerezni a piacon.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.