galéria megtekintése

„Nem arról van szó, hogy nincs ügy a NAV-ban”

Az írás a Népszabadság
2014. 10. 29. számában
jelent meg.


Bita Dániel
Népszabadság

Az adóhivatal vezetőit is meghívják a parlament nemzetbiztonsági bizottságának következő ülésére, így Vida Ildikó is számot adhatna, szerepel-e az amerikaiak beutazási tiltólistáján – hangzott el a keddi bizottsági ülést követően. Igaz, csak a kormánytöbbség kötelezhetné megjelenésre a nemzetbiztonsági bizottság előtt az adóhatóság elnökét.

Munka közben. A NAV-elnök most pihen
Munka közben. A NAV-elnök most pihen
MTI

Ténymegállapító vizsgálat részeként lenne erre lehetőség, de annak megindításához nélkülözhetetlenek a Fidesz–KDNP szavazatai. Németh Szilárd, a bizottság fideszes alelnöke a testület tegnapi zárt ülésén információnk szerint már világossá is tette, nem asszisztálnak a kitiltási ügyben hírbe hozott NAV-elnök berendeléséhez, amit Szél Bernadett LMP-s képviselő szorgalmaz.

Mégis van lehetőség, hogy a bizottság a NAV ügyeivel foglalkozzon. Molnár Zsolt, a testület szocialista elnöke azt kezdeményezi, hogy jövő szerdán a vámtisztviselők és adóellenőrök ellenőrzéséért is felelős belső elhárítás, a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) és a NAV vezetői adjanak tájékoztatást az adóhatóságot érintő korrupciós ügyekről.

 

Hogy vannak ilyenek, azzal kapcsolatban nincs ok kételyre, miután Tasnádi László rendészeti államtitkár a múlt heti ülésen (különösebb visszhang nélkül) közölte: bár a kitiltási ügyről nem tudnak részleteket, „a védelmi szolgálat továbbra is működik, félreértés ne essék, a nagyszámú NAV-os körében azért van korrupció, vannak nyílt és titkos eljárások is, tehát nem arról van szó, hogy nincs ügy a NAV-ban”. Ha tehát lesz bizottsági ülés, lesz miről beszélni.

Az igazsághoz tartozik, hogy bár a meghívókat Molnár küldi ki (az állami szervek vezetőinek az őket felügyelő miniszter útján), a napirendet a kormánypárti többség fogadhatja el. Dönthetnek úgy, hogy nem támogatják az NVSZ és a NAV vezetőinek meghallgatását, bár ez szokatlan lenne. A bizottsági elnök célja tehát nem Vida pellengérre állítása, mert ezt a Fidesz könnyen megakadályozná, hanem átfogó tájékozódás a korrupciógyanús ügyekről.

Természetesen zárt ülésen. Ha azonban Vida Ildikó tisztázni akarná magát a gyanú alól, hogy kitiltották az Egyesült Államokból, azt akár nyílt ülésen is megteheti. Szél Bernadett egyébként már a tegnapi bizottsági ülésre meghívta volna Vidát, ez azonban eljárási okból sem volt lehetséges egyetlen nap alatt, és valószínűleg fizikai akadályai is lettek volna a megjelenésének.

Hollétéről ugyanis nem tudni azóta, hogy múlt szerdán az RTL Klub Híradója lencsevégre kapta a Bécs melletti schwechati repülőtéren. Úgy tudni, egy Tenerifére tartó gépre szállt fel – ám az RTL híradásával szemben nem helyettesével, Csillag Dezsőnével utazott el. A NAV azóta mindössze annyit közölt, hogy az elnök egész héten szabadságát tölti, a jövő héten viszont már dolgozni fog.

Egy „ötödvonalbeli CIA-ügynök” életének néhány mozzanata

Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő saját Facebook-oldalán azt írta André Goodfriendről, hogy „a budapesti amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivője, egy ötödvonalbeli CIA-ügynökből lett agent provocateur lett a magyar baloldal ideiglenes vezetője”.

Íme az „ötödvonalbeli CIA-ügynök” rövid életrajza: M. André Goodfriend az arizonai egyetemen filozófia, klasszikus görög nyelv, francia nyelv és rádió-televízió tárgyakból diplomázott, majd mesterfokozatot szerzett kommunikáció szakon a jeruzsálemi Héber Egyetemen, és Londonban folytatott doktori kutatásokat az új média kormányzati használatának témakörében. André Goodfriend jelenleg az Egyesült Államok külügyi szolgálatának főtisztviselője minisztertanácsos rangban.

Külügyminisztériumi karrierjét 1987-ben kezdte, amikor alkonzulként és politikai munkatársként dolgozott Tel-Avivban. 1991 és 1993 között alkonzul volt Újdelhiben, Indiában, majd 1994-től 1997-ig konzul Moszkvában, Oroszországban. Mindkét állomáshelyén a vízumkérelmek igazságtartalmának vizsgálata, a csalók leleplezése volt a feladata. 1997-től 2002-ig Washingtonban a Nemzetközi Szervezetek Irodájánál konfliktusmegelőzési stratégiák kidolgozásán dolgozott, majd a konzuli ügyek osztályán belül új technológiák kifejlesztéséért volt felelős.

2002 és 2004 között regionális konzulként Afrika 15 országának konzulátusait segítette szakmai tanácsokkal, irányelvekkel. 2004 és 2008 között konzulként szolgált a londoni amerikai nagykövetségen az amerikai állampolgárok osztályán. 2012-ben az USA külügyminisztériuma kiemelkedő külszolgálati tevékenységét a nagy jelentőségű Mary Ryan-kitüntetéssel ismerte el. André Goodfriend tanult magyarul, héberül, franciául, görögül (klasszikus és modern), spanyolul, hindiül, arabul és jiddisül. Nős, három felnőtt fiúgyermek édesapja. (H. G.)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.