Az SZDSZ vizsgálatot kér a Jobbik-jelölt Szima Judit miatt

Az SZDSZ vizsgálatot kezdeményez Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszternél azért, mert a rendőrség egyik szakszervezetének, a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezetének (TMRSZ) főtitkára, Szima Judit szerepel a Jobbik EP-listáján - írta közleményében a liberális párt kedden.

A közlemény szerint az SZDSZ azt szeretné tudni, hogyan lehetséges az, hogy egy rendőri szakszervezet keretein belül  dolgozhat "egy szélsőjobboldali, alkotmányellenes politikát felvállaló szervezet politikusa".

A szabad demokraták arra is kíváncsiak, hogyan lehetséges az,  hogy ennek a szakszervezetnek 70 tagszervezete tevékenykedik a rendőrség kötelékén belül, és így 4500 rendőrt képvisel, amely a  rendőri állomány 10 százalékát jelenti.
A liberálisok feltették azt a kérdést is, hogy jelenthet-e  közrendvédelmi kockázatot "a törvénytelen párthadsereget működtető  Jobbik és a magyar rendőrség összefonódása". Egyúttal azt is tudni  akarják, hogyan lehetséges az, hogy a rendőri szakszervezet hivatalos honlapjának szerkesztője az a Posta Imre, aki a szabad demokraták közleménye szerint egyik cikkében azt a gondolatot  fejtette ki: „antiszemitának lenni nem lehetősége, hanem kötelessége  a magyarnak, ha hazafinak tartja magát, ha nem.”

A közlemény végén hozzáteszik, az SZDSZ aggodalommal figyeli, hogy a Jobbik és az általa hirdetett szélsőjobboldali uszító eszmék immár az állami erőszakszervezetek keretein belül is megjelentek.

Bencze József országos rendőr-főkapitány nyílt levélben fogalmazta meg aggályait kedden amiatt, hogy Szima Judit a Jobbik  EP-listáján való szereplés mellett is el akarja látni a TMRSZ képviseletét. Szima Judit április 21-én tájékoztatta Bencze Józsefet arról,  hogy elfogadta a Jobbik felkérését, és a párt EP-listájának negyedik  helyére került.

A Független Rendőrszakszervezet (FRSZ) honlapján olvasható, április 22-ei keltezésű levelében a rendőrfőkapitány emlékeztetett arra, hogy az országgyűlési, az európai parlamenti és az  önkormányzati választásokon - bár egyébként politikai tevékenységet  nem folytathatnak - indulhatnak jelöltként a fegyveres szervek  hivatásos állományú tagjai is.

Szünetel viszont a szolgálati viszonya annak, akit az EP-választáson jelöltként nyilvántartásba vettek. Ez idő alatt a  hivatásos állomány tagja a szolgálati viszonyból származó jogait nem  gyakorolhatja, és az azzal kapcsolatos kötelezettségek őt nem  terhelik - hívta fel a figyelmet a jogszabály rendelkezéseire a főkapitány.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.