Az Oktatói Hálózat nem nyeli le a "röghöz kötést"

Az Oktatói Hálózat felháborodással fogadta, hogy az Országgyűlés oktatási bizottsága máris benyújtott egy olyan törvényjavaslatot, amelynek lényege megegyezik az Alkotmánybíróság által szerdán megsemmisített kormányrendelettel. A hálózat Szabó Máté segítségét kéri.

Az Oktatói Hálózat felháborodással értesült arról, hogy az Országgyűlés oktatási bizottsága már be is nyújtotta a hallgatói szerződésről szóló módosító javaslatot, amelynek tartalma megegyezik az Alkotmánybíróság által a héten megsemmisített kormányrendelettel.

Az oktatási bizottság szerdán nyújtotta be a parlamentnek a hallgatói szerződések törvényi szintű szabályozására tett javaslatát. A testület egy nappal azután terjesztette a Ház elé a felsőoktatási törvény módosítására vonatkozó indítványát, hogy az Alkotmánybíróság (Ab) alkotmányellenesnek minősítette és megsemmisítette az állami ösztöndíjas hallgatókkal kötendő hallgatói szerződés lényeges tartalmát szabályozó kormányrendeletet. Az Ab szerint ugyanis a felsőoktatási törvény alkotmányellenesen adott felhatalmazást a kormánynak arra, hogy ezt rendeletben határozza meg.

Az Oktatói Hálózat az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében üdvözölte az Ab határozatát, ugyanakkor tiltakozását fejezte ki a hallgatói szerződés akár rendelettel, akár törvénnyel szabályozott intézménye ellen. A hálózat azt kéri Szabó Máté alapjogi biztostól, hogy a törvénymódosítás elfogadása esetén forduljon ismét az Alkotmánybírósághoz és a korábbi tartalmi kifogások alapján kérje a törvénymódosítás megsemmisítését.

A közleményben felidézték, hogy mint azt már korábban a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája, Szabó Máté alapjogi biztos, a Hallgatói Hálózat, az Oktatói Hálózat, illetve sokan mások is megfogalmazták, a hallgatók "röghöz kötése" európai uniós jogelveket sért, ellentmond a munkaerő szabad áramlására vonatkozó, a Lisszaboni Szerződésben rögzített alapelvnek, miközben nem garantálja, hogy az állam megfelelő munkalehetőséget biztosít a diplomás fiataloknak.

Az Oktatói Hálózat a közlés szerint a magyar felsőoktatásban dolgozó oktatók és kutatók autonóm szerveződése, amelynek jelenleg 272 tagja van.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.