Az MSZP nem akar előre hozott köztársaságielnök-választást

Az MSZP nem akarja előrehozni a köztársaságielnök-választást - jelentette ki Lendvai Ildikó pártelnök pénteken. Sólyom László hivatali ideje 2010 augusztusban jár le, utódjáról július 5-éig kell dönteni.

Az MSZP-nek nincs olyan terve, hogy előrehozza a köztársaságielnök-választást - közölte a párt elnöke. Szerinte jellemző, hogy ezzel az ötlettel éppen jobboldali lapok álltak elő.

Azt mondta: az MSZP, mint minden felelős párt, gondolkozik azon, hogy a kellő időben milyen köztársasági elnök lenne kívánatos az országnak. Arra a kérdésre, hogy a "kellő idő" a választások utánra esik-e, azt válaszolta: igen.
Bármi legyen a parlamenti választás eredménye, attól függetlenül az MSZP gondolkozik azon, hogy kit jelöljön köztársaságielnök-jelöltnek - mondta Lendvai Ildikó, hozzátéve, hogy erre javaslatot is tesznek majd, de - mint újból hangsúlyozta - nem idő előtt teszik ezt.

Az MSZP elnöke a jelölttel kapcsolatban annyit mondott: olyan személyben gondolkoznak, akinek európai tekintélye van, kellő a diplomáciai bölcsessége és vitathatatlan a demokratikus elkötelezettsége.

A Magyar Nemzet hétfőn írt arról, elképzelhető, hogy az MSZP még a jelenlegi Országgyűléssel megválasztatná a köztársasági elnököt, aki Kovács László leköszönő uniós biztos lenne. Szanyi Tibor szocialista képviselő pedig ezt követően internetes blogjában vetette fel, hogy Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnököt ajánlja államfőnek.

Sólyom László hivatali ideje 2010 augusztusában jár le, utódjáról július 5-ig, a távozás előtt 30 nappal kell döntenie a parlamentnek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.