AZ MSZP 13 pontos etikai kódexe

Tizenhárom pontos etikai kódexet javasol a pártoknak az MSZP az önkormányzati választásra. A szocialisták csütörtökön írnák alá a dokumentumot a többi párttal. A KDNP szerint sajátos bája van annak, amikor az MSZP etikai kódexet kezdeményez, a Jobbik hiteltelennek tartja a bejelentést. Az LMP három ponton módosítaná a kódexet. A Fidesz egyáltalán nem tartja hitelesnek az MSZP-t etikai kérdésekben.

Szanyi Tibor a parlamenti pártokat és az önkormányzati választáson induló jelölőszervezeteket csütörtök délelőtt fél tizenegyre meghívta a képviselői irodaházba, hogy írják alá az etikai kódexet. A dokumentumot elküldték a parlamenti erőknek. A kiosztott háttéranyag szerint a kódex garantálná az október 3-i választás tisztaságát, szabályosságát, biztosítaná a résztvevő pártok, szervezetek, jelöltek etikus magatartását, egyben kizárná a tisztességtelen, ok nélkül személyeskedő és becsületsértő módszerek alkalmazását.

A kampányfőnök hozzátette, hogy várják a javaslatokat és a kiegészítéseket. Véleménye szerint csütörtökön addig nem kellene elhagynia az érintetteknek a képviselői irodaházat, amíg alá nem írták az etikai kódexet. A dokumentumból kiemelte: a pártoknak a választási részvételre kellene buzdítania, nem pedig "valamiféle horrorisztikus jövőképet" felvázolni.

Szanyi Tibor elmondta, azt kérik a pártoktól, hogy elsősorban az aktivistáikat instruálják a megfelelő magatartás betartására, például arra, hogy az aktivisták a saját pártjuk programjának ismertetésével foglalkozzanak, ne a többi szervezet lejáratásával. Az ajánlószelvények gyűjtésével kapcsolatban kitért arra: saját tapasztalatai is azt mutatják, hogy vannak álaktivisták és nepperek is. Azt kérte a választóktól, hogy csak azután adják oda a szelvényüket, ha hitelt érdemlően meggyőződtek arról, hogy az aktivista annak a pártnak gyűjt, amit állít.

Szanyi Tibor úgy fogalmazott: reméli, nem igazak azok a több forrásból kapott információik, hogy a következő napokban "bizonyos politikai erők, amelyek végkifejletükben a kormányerőkhöz köthetők" lejárató kampányt indítanak a demokratikus oldal politikusai, az MSZP jelöltjei, sőt függetlenek jelöltek ellen is. "Itt és most felszólítjuk a Fideszt, a vezetőit, a kormányt és mindezek kiszolgálóit, hogy térjenek át a demokratikus küzdelemre!" - jelentette ki. A kampányfőnök arra kérte a választókat, hogy mostantól ne higgyenek a mendemondáknak és a kormányzati, illetve a pártkommunikáció útján eljutott "ilyen-olyan lejárató információknak".

Szanyi Tibor leszögezte: mostantól kizárólag olyan vádat kommentálnak, amit valamelyik hatóság hivatalosan közöl. Az MSZP-nek töretlen a bizalma a rendőrségben és az ügyészségben - jegyezte meg.

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) szerint sajátos bája van annak, amikor az MSZP etikai kódexet kezdeményez - reagált Harrach Péter frakcióvezető a szocialisták javaslatára. Hozzátette: a KDNP mindig igyekezett betartani a játékszabályokat. Azt javasoljuk, az MSZP is tegye ezt - közölte Harrach Péter.

A Jobbik hiteltelen, olcsó kampányfogásnak tartja Szanyi Tibor kedden, előzetes egyeztetések nélkül bejelentett kezdeményezését egy pártok közötti választási etikai kódex bevezetéséről - nyilatkozta  Szabó Gábor. A Jobbik pártigazgatója kedden az MTI megkeresésére reagálva elmondta, hogy nagy meglepetéssel fogadták a szocialisták felvetését, amely "kicsit olyan, mintha a farkas vegetáriánus étrendre szólítaná fel az erdő lakóit".

A Jobbik pótcselekvésként, illetve figyelemelterelésként értékeli az etikai kódex ötletének felvetését, ugyanis azt a "legkevésbé hiteles politikai szereplő kezdeményezi" - fűzte hozzá. A politikus kiemelte: az MSZP nevéhez sok visszaélés és az ellenjelöltek befeketítése köthető az elmúlt évek választásai alapján, "Szanyi Tibor nevét pedig nehezen lehet a választások tisztaságával egy lapon említeni".

Három ponton módosítaná az LMP a szocialista Szanyi Tibor által javasolt etikai kódexet - közölte a párt kampányfőnöke kedden az MTI-vel, hozzátéve, részt vesznek a csütörtöki egyeztetésen. Karácsony Gergely szerint betarthatatlan az a javaslat, hogy a pártok "ne vádolják egymást bűncselekményekkel". Úgy fogalmazott, hogy a fővárosban és országosan is sok olyan dolog történt, amelyekről egyelőre nem lehet tudni, hogy bűncselekménynek minősülnek-e.

A politikus emellett bevetetné az etikai kódexbe, hogy a pártok ne éljenek vissza az erőfölényükkel, és ne gyűjtsenek indokolatlanul sok ajánlószelvényt. Az MTI kérdésére azt mondta, hogy a jelölteknek érdemes "rátartaniuk", de a dokumentumba bevehetnék, hogy etikátlannak minősül, ha valaki a szükséges számú ajánlószelvény duplájánál többet gyűjt. Harmadik pontként pedig azt javasolja, hogy a jelölőszervezetek tartózkodjanak a "voksturizmustól". Karácsony Gergely úgy látja, ha elfogadják ezeket a javaslataikat, akkor akár alá is írnák az etikai kódexet.


Az LMP kampányfőnöke az etikai kódexszel kapcsolatban megjegyezte, hogy a szocialisták már legalább egyszer megszegték, amikor azt állították, hogy az LMP plagizálta a programjukat, "aztán kiderült, hogy nekik nincs is programjuk, és tulajdonképpen az is kiderült, hogy nem is olvasták a miénket".

A Fidesz egyáltalán nem tartja hitelesnek az MSZP-t etikai kérdésekben - mondta az MTI-nek kedden Kósa Lajos, a nagyobbik kormánypárt ügyvezető alelnöke, kampányfőnöke, aki közölte: nem vesznek részt a szocialisták által kezdeményezett választási etikai kódex aláírásán. Kósa Lajos úgy nyilatkozott: van valami diszkrét bája annak, hogy Hagyó Miklós, Hunvald György és "más, egészen kiváló önkormányzati szakemberek pártja" áll elő etikai kódexszel. "Verók István, a VI. kerület eljárás alá vont polgármestere egészen kitűnő javaslatokat mondhatott Szanyi Tibornak az etika mibenlétéről" - mondta a fideszes politikus.

Kósa Lajos szerint ezek után magára valamit is adó, az önkormányzati választáson induló párt az MSZP-vel "nemigen árul egy gyékényen semmilyen ügyben sem", beleértve az MSZP által gyártott etikai kódexet.
A Fidesz etikusan, jogszerűen, szabályosan fog kampányolni, ahogyan eddig is tette - közölte a politikus, hozzátéve, hogy egyáltalán nem tartják sem hitelesnek az MSZP-t etikai kérdésekben.

"Kíváncsi lennék, hogy Szanyi Tibor úr a választási etikával milyen viszonyt ápolt akkor, amikor egy videón ő maga biztatott (...) visszaélésre az átszavazások és az átjelentkezések kapcsán tavasszal" - jegyezte meg a Fidesz ügyvezető alelnöke. Mindebből következik, hogy a Fidesz nem megy el az MSZP által kezdeményezett választási etikai kódex aláírására - zárta nyilatkozatát Kósa Lajos.

 

 

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.