Az LMP nem vár tovább Balog Zoltánra

Nem vár tovább az emberi erőforrás tárcára az LMP: az ellenzéki párt módosító javaslatot nyújt be a parlamentnek, hogy önálló tényállásként kerüljön be a büntető törvénykönyvbe a családon belüli erőszak fogalma. Erre egyébként szeptemberben Balog Zoltán miniszter már ígéretet tett, ám azóta nem történt előrelépés az ügyben.

Az LMP módosító javaslatot nyújt be annak érdekében, hogy a büntető törvénykönyvbe (Btk.) önálló tényállásként emeljék be a családon belüli erőszak fogalmát – mondta Szabó Tímea, a párt országgyűlési képviselője csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

A politikus közölte, Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter szeptemberben ígéretet tett arra, hogy a kormány még az idén beterjeszt egy ilyen javaslatot, de ezt máig nem tették meg. Hangsúlyozta, hogy eközben viszont minden héten egy nő és minden hónapban egy gyermek hal meg a családon belüli erőszak miatt.

Az LMP javaslata a hozzátartozók közötti erőszakot büntetné – mondta a képviselő, aki felhívta a figyelmet arra, hogy a jogszabály nem csak az együtt élő családtagokra vonatkozik, mert volt házastársak vagy élettársak is elkövethetik ezt a bűncselekményt. Elképzelésük szerint a büntetési tétel három évig terjedő szabadságvesztés lenne.

Kitért arra is, hogy közép- és hosszú távon az oktatásra és a társadalom tudatformálására kell helyezni a hangsúlyt, de rövid távon segítséget nyújthat a törvénymódosítás is. A politikus emellett felkérte a kormányt, hogy Magyarország is csatlakozzon az Európa Tanácsnak a nők elleni erőszak és a családon belüli erőszak megelőzéséről és felszámolásáról szóló egyezményéhez.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.