Az LMP nem akar választási szövetséget

Az LMP nem kíván választási együttműködésre lépni a jelenlegi parlamenti pártokkal, ezért nem vesz részt az erről folyó tárgyalásokban sem.

Az LMP Országos Választmánya pénteki ülésén határozatban erősítette meg: összhangban a 2012. november 28-ai felkérésre adott nyilvános reakciókkal, az LMP nem kíván részt venni az MSZP által indított "Szövetség a változásért" kezdeményezésben - olvasható a párt közleményében. Csiba Katalin és Heltai László, az LMP szóvivői azt írták: ennek oka, hogy a tárgyalások célja egy választási szövetség megalkotása. Az LMP novemberben elhatározott stratégiája pedig kimondja, hogy jelenlegi parlamenti pártokkal nem kíván választási együttműködésre lépni.

A párt novemberi kongresszusa azt is kimondta: az LMP minden korábban kormányzati felelősséget viselt politikai szereplő esetében a szakpolitikai egyeztetéseket megelőzően elengedhetetlennek tartja, hogy az érintett szereplők tisztázzák viszonyukat a 2002 és 2010 közötti kormányzás gyakorlatához.

Ezen az időszakon belül az LMP különösen fontosnak tekinti a tárgyalópartnerek álláspontját az adórendszer igazságossága, az élőmunka túladóztatása, a tőkejövedelmek, az extraprofit, a környezethasználat alacsony részesedése a közteherviselésből; az államadósság-növekedés, valamint az adósságállomány és a nagyberuházások összefüggéseit illetően, továbbá a Magyarország adottságait ki nem használó beruházási politika, a kiemelt beruházási törvény, a multinacionális befektetők előnyben részesítése a hazai kis- és középvállalkozásokkal szemben, a hazai beruházási ráta alakulása ügyében.

Az LMP ezen túlmenően a bankrendszer szabályozása, a devizahitel-krízis kialakulása és kezelése, a 2009-es banki magatartási kódex; a közszolgáltatások piacosítását szolgáló lépések; a kistelepülések magukra hagyása (különös tekintettel a kisiskolák bezárására, a vasúti szárnyvonalak megszüntetésére), a szociális kettészakadás; a birtokpolitika, a helyi termelők kiszorítása; az energiapolitika: az energiapazarlás és importfüggőség konzerválása, a megújuló energiaforrások elenyésző kihasználása; a közpénzen folytatott kormányzati propaganda témakörökben is lényegesnek tartja a tárgyalópartnerek álláspontját.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.