Az LMP Balog Zoltánnak: Elég a látszatintézkedésekből!

Az LMP írásbeli kérdéssel fordult Balog Zoltán emberi erőforrás miniszterhez az egészségügyi alapellátásban dolgozók béremelésével kapcsolatban: az ellenzéki párt "jól kommunikálható látszatintézkedések" helyett azonnali, rendszerszintű beavatkozást sürget.

"Bár a kormányprogram szerint prioritásként kezelendő az alapellátás, a praxisokban dolgozó orvosok, ápolók, védőnők a béremelés második fordulójából is kimaradtak" - olvasható az LMP szombati közleményében. A Széll Bernadett társelnök által jegyzett dokumentum szerint Selmeczi Gabriella nyilatkozataival ellentétben a bérek tavaly sem nőttek, csupán a kártyapénz jelképes emelése történt, ami a növekvő működési költségeket is alig fedezi.

Az LMP-s politikus azt állítja, a számok egyértelműen tükrözik a folyamatosan romló helyzetet: a betöltetlen praxisok száma közel másfélszeresére nőtt 2010 óta, ráadásul a háziorvosok harmada már most nyugdíjas korú, másik harmada pedig 5 éven belül szintén azzá válik. Az utánpótlás helyzete is egyre kritikusabb, az idén mindössze 68 fiatal orvos választotta ezt a pályát. A legfrissebb adatok szerint jelenleg 218 praxis áll üresen, így legalább negyedmillióan élnek olyan településen, ahol nincsen háziorvos.

"Azonnali intézkedés kell, különben több megyében is komoly ellátási gondok alakulhatnak ki. Az LMP felháborítónak tartja, hogy a kormány tétlenül nézi az alapellátás ellehetetlenülését" - zárul a közlemény.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.