12 százalékponttal csökkent az új alkotmányt kívánók aránya

Nézőpont Intézet kutatása szerint a választópolgárok többsége úgy véli, a parlamentnek joga van az alkotmányozáshoz.

Az emberek 58 százaléka szerint az Országgyűlésnek felhatalmazása van arra, hogy új alkotmányt alkosson - derül ki a Nézőpont Intézet legfrissebb, a Heti Válasz számára készült országos közvélemény-kutatásából. Míg júniusban a választópolgárok 67 százaléka tartotta szükségesnek egy új alkotmány elfogadását, az MTI-hez szerdán eljuttatott felmérés szerint novemberre a támogatók aránya 55 százalékra csökkent. Az ellenzéki pártok szavazótáborai ebben a kérdésben nem kedvenc pártjukhoz húznak, hanem a többségi véleményhez.

A megkérdezettek 55 százaléka szerint szükség van új alaptörvényre, s csak minden harmadik véli feleslegesnek az alkotmányozást. A kormányzó pártok ebben az ügyben megtartották korábbi táborukat - a Fidesz-szimpatizánsok 65 százaléka ért egyet -, és nagy számú ellenzéki szavazó szimpátiájára is számíthatnak.  A Jobbik-tábor 69, az MSZP-szimpatizánsok 44 százaléka szerint szükség van új alkotmányra. Igaz, az új alkotmány kontúrjaiban már nem biztos, hogy egyetértenek. A status quo őrzését csak az LMP képviseli, s ebben támogatóinak 64 százaléka egyetért.

A választópolgárok 58 százaléka szerint a jelenlegi Országgyűlésnek van felhatalmazása az új alkotmány elfogadására. Miközben az ellenzéki pártok vitatják a parlament jogosultságát, szavazótáboruk támogatónak mutatkozik: az MSZP és a Jobbik táborának fele szerint a tavasszal megalakult Országgyűlés rendelkezik alkotmányozási felhatalmazással, és ezzel az LMP-tábor 62 százaléka is egyetért. A Fidesz-szimpatizánsok 70 százaléka szerint is van felhatalmazása az Országgyűlésnek az új alkotmány elfogadására - olvasható a felmérésben. A közvélemény-kutatást november 15. és 18. között készítette a Nézőpont Intézet, reprezentatív mintán, ezer ember telefonos megkérdezésével.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.