Az Arcadom elismerte: tudatosan "alulvállalta" magát

Akkora a felháborodás Debrecenben a botrányos villamosvonal építése miatt, hogy most már a fideszesek is a sarkukra álltak. "A lakosság hosszú ideje munkaterületen közlekedik, ezért nincs tovább tolerancia, elfogyott a türelem" - mondta egy helyi fideszes politikus.

A botrányba fulladt debreceni 2-es villamosvonal építésének kivizsgálását végző önkormányzati bizottság előtt kedden Benedek András, az Arcadom Zrt. vezérigazgatója elismerte: a Demján Sándor üzletember érdekeltségébe tartozó cég tudatosan "alulvállalta" magát azzal, hogy a beruházás kivitelezésére a konzorcium 7,5 milliárd forintos árajánlatot adott. Mint később kiderült, már a kivitelezés előtt látni lehetett, hogy ennyiből nem lehet megoldani az építkezést, sőt további mintegy egymilliárd forintra lett volna szükség ahhoz, hogy  az építkezést a vállalt határidőre befejezzék.

Mint korábban beszámoltunk róla, az ATK-Debrecen Konzorciumnak 2012. május 31-én kellett volna befejeznie a debreceni 2-es villamospálya és a hozzá tartozó remízépület kivitelezését, ám ez nem történt meg határidőre: tavaly nyáron a pálya csak mintegy 23 százalékos, a remíz pedig mindössze 32-33 százalékos készültségi fokon. Tovább borzolta a kedélyeket, hogy az Arcadom Zrt., a budapesti Tóth TD Kft. és a debreceni Keviép Kft. által alkotott konzorcium nem fizette ki időben az alvállalkozói jelentős részét, holott a debreceni önkormányzat határidőre fizetett a cégtársulásnak.

A sorozatos botrányok miatt az építkezés leállt, Debrecenben az elmúlt évben érdemi munkavégzés lényegében nem történt. A ki nem fizetett alvállalkozói számlék és a félbehagyott munkálatok egyre nagyobb lakossági elégedetlenséget váltottak ki, s ezt már a városvezetés sem nézhette tétlenül. A közelmúltban az a megállapodás született, hogy a beruházás lebonyolításáért a továbbiakban egy projektcég felel majd, s abban a vezető szerepet a konzorcium debreceni tagja, a Keviép Kft. kapja.

A baloldali kötődésű DISZ önkormányzati képviselői - Varga Zoltán és Dobrossy István - a téma folyamatos napirenden tartásával elérték, hogy a fideszes többségű önkormányzat megbízta a közgyűlés tulajdonosi bizottságát a történtek kivizsgálásával. A bizottdság előtt kedden megjelentek a kivitelezők képviselői, akik közül a legtöbb kérdést Benedek András, az Arcadom Zrt. tavaly októberben kinevezett, új vezérigazgatója kapta.

Meglepetésre ezúttal a bizottság fideszes tagjai is kemény hangot ütöttek meg a beruházással kapcsolatban. Fodor Levente képviselő úgy fogalmazott: "elfogyott a lakosság türelme, és mára a villamosépítés a sikertörténetből átcsúszott abba a kategóriába, hogy éppen csak be tudjuk fejezni". A képviselő föltette a kérdést a vezérigazgatónak: a konzorcium nem érzi-e úgy, hogy a beruházást "alulvállalták", vagyis a reálisnál sokkal kevesebb, akár egymilliárd forinttal kevesebbért vállalták el annak érdekében, hogy mindenképpen ők nyerjék a munkát. Mint mondta, ennek azért van jelentősége, mert ez a gyökere annak, hogy a cégcsoport nem tudta időben kifizetni a kötelezettségeit.

Az Arcadom vezérigazgatója erre azt válaszolta: "jó az érzet, volt ilyen szándék", ami szerinte a piaci nyomással volt magyarázható, hiszen a konzorcium mindenképpen meg akarta szerezni ezt a munkát. Hozzáfűzte: "tudtuk, hogy a valós költségnél kevesebbért vállaltuk, de bíztunk más előnyeinkben, amelyekkel majd kompenzálhatjuk a különbözetet".

A szintén fideszes Széles Diána képviselő kijelentette: az elhúzódó beruházással kapcsolatban a debreceni lakosságnak zéró a toleranciája. Megkérdezte az Arcadom vezérigazgatóját, hogy pontosan mennyi debreceni alvállalkozónak tartoznak, s mennyi pénzzel, de erre Benedek András nem tudott válaszolni, azt mondta, erre a kérdésre nem készült föl.

Baláz Ákos, a bizottság fideszes elnöke közölte: eddig 52 milliárd forint európai uniós pénz hasznosult Debrecenben különböző projektek révén, de csak a villamosberuházás hozta a várost olyan kellemetlen helyzetbe, hogy debreceni vállalkozók nem kapták meg a jogos járandóságukat. Közölte: a lakosság "hosszú ideje munkaterületen közlekedik, ezért nincs tovább tolerancia, elfogyott a türelem". Az elnök arra kérte Benedek Andrást, hogy Széles Diána kérdéseire majd írásban válaszoljon. Hozzátette: a bizottság jövő hétre elkészíti a jelentését.

 

 

 

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.