galéria megtekintése

Az utolsó pillanatban letiltatnák a kormány összes migránsozós hirdetését

65 komment


Spirk József

A Nemzeti Választási Bizottság elnöke, Patyi András péntekre összehívta a testület ülését. Az NVB-nek azért kell összeülnie, hogy megtárgyalja, sértik-e a választási törvényt a kormány migránsozós hirdetései. Az MSZP azt kéri, hogy a testület tiltsa le a teljes kampányt, hiszen a szabályok szerint 50 nappal a népszavazás előtt indulhat a kampányidőszak. A kampányidőszak éppen a hétvégén kezdődik.

A Népszabadság információi szerint az NVB pénteken tárgyalja azt a beadványt, amelyben MSZP alelnöke, Nemény András az október 2-i népszavazást megelőző kormányzati kampány leállítását, elletve a jogsértő magatartástól való eltiltását kezdeményezi.

A benyújtott kifogás szerint a kormány már hónapok óta kampánytevékenységet folytat az Üzenjük Brüsszelnek, hogy ők is megértsék! és a Tudta? kezdetű hirdetéssorozattal.

A Rogán Antal által felügyelt Kormányzati Tájékoztatási Központ következetesen tájékoztató kampányként beszélt a „kényszerbetelepítés elleni" népszavazást előkészítő 5 milliárd forintot elemésztő kampányról, miután országszerte megjelentek az óriásplakátok, hetek óta folyamatosan futnak a televíziós, rádiós, internetes hirdetések, és nemrég pedig megkezdődött az egymilliárdos költségű levélküldemények postázása is.

 

A kormányzati plakátokról és a hirdetésekről teljesen egyértelmű, hogy nem elfogulatlan tájékoztatást adnak, nemcsak a választáson való részvételre buzdítanak, hanem a migránsok és a brüsszeli menekültpolitika ellen hangolja a szavazókat. A szocialisták kifogása szerint viszont a választási törvény kampányeszköznek minősít minden olyan hirdetést, plakátot, amely alkalmas a szavazói akarat befolyásolására, vagy akár csak annak megkísérlésére.

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

A kampányeszközök bevetése azonban csak és kizárólag a szavazás napját megelőző 50 napos kampányidőszakban törvényes, azaz augusztus 14. előtt a kormány megsértette a választási törvényt. Az NVB-döntésnek így inkább elvi jelentősége lehet, hiszen az ülés 13-án, pénteken lesz. Amennyiben a testület mégis helyt ad a kifogásnak, az a későbbi kampányok esetében válhat fontossá.

Az MSZP külön is kéri a Tudta? kampány „Brüsszel egy városnyi illegális bevándorlót akar Magyarországra telepíteni" szövegezésű darabjának teljes betiltását. Az NVB-hez eljuttatott kifogás szerint a kormány nem jóhiszemű és a nem rendeltetésszerű magatartást folytat a hirdetés megjelenítésével, ami önmagában is megalapozza a választási törvény megsértését.

A szocialisták szerint a kormány rengeteg csúsztatást és valótlanságot sűrített a hirdetésbe.

Eleve nincs olyan uniós határozat, amely kötelezővé tenné bevándorlók befogadását, Brüszelben csupán átmeneti intézkedésekről volt szó, Magyarország ráadásul nem is tett semmilyen felajánlást ezen a téren.

Az Olaszország és Görögország érdekében korábban tervezett 1300 fős magyar kvóta pedig messze van egy városnyi létszámról, ami ma minimálisan 10 ezer főt jelentene. A kvótában pedig egyetlen illegális bevándorló sem kerülhetett volna, csak és kizárólag szabályos letelepülési engedélyt kérelmező külföldi állampolgárok jöhettek volna Magyarországra.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.