galéria megtekintése

Az utolsó lehetőségre is készek az Orbán-kormány eszement víziója ellen

24 komment


Kovács Klára

Hivatali visszaélés miatt feljelentést tesz a PM a városligeti fairtás miatt. Emellett az ombudsmanhoz is fordulnak, mert úgy ítélik meg, hogy a kormány megsértette a fővárosiak egészséges környezethez való alkotmányos jogát. A csütörtök reggeli favágás után ma több parlamenti párt is csatlakozott a PM és a civilek kezdeményezéséhez, és nem engedik a Főkert munkagépeit az egykori Kertem nevű szórakozóhely közelébe.

A Kertem bejáratánál két biztonsági őr nézi a nyitott bejárati kaput, és illedelmesen köszön a betérőknek. Szabad a bejárás az egykori Kertembe, a földön ágakra tűzött papírlapok jelzik, merre menjen az, aki támogatja a fairtás megakadályozását. A kivágott fatörzsek és halomra rakott gallyak között áll a tiltakozók sörsátra. Éjjel-nappal védik a területet.

Fotó: Kovács Klára / Népszabadság

Karácsony Gergely, Zugló polgármestere, a PM társelnöke szerint egy népszavazás megakadályozhatta volna a pusztítást, de most az utolsó lehetőségükkel élnek: a saját testükkel védik meg a Liget fáit. Hogy folyamatos legyen a felügyelet, szabadegyetemet szerveznek a Kertem helyére, kulturális programokkal és beszélgetésekkel.

 

Várnai László, a Civilzugló Egyesület környezetvédelmi bizottságának vezetője azt ígérte, hogy a korábban összegyűjtött tiltakozó aláírásokat eljuttatják a terület beépítését tervező külföldi vállalkozóknak, mert az a gyanúja, hogy ők nem tudnak a civil összefogásról.

Az LMP-s Csárdi Antal és Sallai R. Benedek is csatlakozott a mozgalomhoz, elfogadhatatlannak tartva, hogy „eszement víziók” mentén próbálnak beruházásokat megvalósítani. „Ha kell, a saját testünkkel fogjuk megakadályozni a környezetkárosítás” – mondták.

A Jobbik két országgyűlési képviselője az egykori szórakozóhely bejáratához fát ültetett, ezzel – ahogy mondták – megalapították Budapest első famúzeumát.

Fotó: Kovács Klára / Népszabadság

Abban minden párt és civil szervezet egyetértett, hogy mostantól csak a polgári engedetlenség eszközeivel élhetnek, és vállalják az azzal járó jogkövetkezményeket.

Közben a Liget Budapest közleményt adott ki arról, hogy a fák tomográfos vizsgálata szerint 19 fát feltétlenül ki kell vágniuk, az építkezés további 15 egészséges példányt érint, amelyek közül 5-öt a napokban átültetnek. Mint írják: ők a jogszabályokban meghatározott módon jártak el, semmilyen jogellenes lépést nem tettek. 

A rendőr nem ordíthatott volna Illéssel

Vizsgálatot indított a rendőrség, miután egy rendőr akarta lebeszélni Illés Zoltán egykori fideszes környezetvédelmi államtitkárt csütörtökön arról, hogy arról, hogy eltávolítsa a megszűnésre ítélt városligeti Kertem vendéglő területe előtt kifeszített fekete ponyvát. A járőr azt hangoztatta, hogy a politikus rongálást követ el, de Illés ezt tagadta. Csak azt akarja – mondta többször is –, hogy mindenki lássa, amint odabent egészséges fákat vágnak ki. Az intézkedés végül kölcsönös ordibálásba fulladt, s még a rendőr sapkája is leesett. A BRFK-tól kapott tájékoztatás szerint a rendőr által tanúsított magatartás és kommunikáció nem felelt meg a követelményeknek és az elvárt intézkedési kultúrának. Közölték: az esettel összefüggésben a BRFK XIV. Kerületi Rendőrkapitányság vezetője saját hatáskörében megteszi a szükséges intézkedéseket. Ebből az is következik, hogy Illés nem követett semmilyen jogsértést, hanem a járőr hibázott.(L. K.)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.