Az új kongresszusi központ előkészítésére 1,8 milliárdot kapnak

Már készülnek az új budapesti konferencia-központ engedélyes tervei a Finta Stúdióban. A munkára kiírt építészpályázaton márciusban győzedelmeskedett iroda várhatóan az év végére fejezi be a munkát. Nem keveset vállaltak. A győztesnek kell elvégeznie a szükséges talajvizsgálatokat, majd koncepciótervet, engedélyezési tervet és építési kiviteli tervet is.

Az eredeti elképzelés szerint az épület lényegét a 4-5 ezer fős nagyterem adja, de mellette kialakítanak még két 1200-1500 fős szekciótermet is. De lesz több kisebb, 50-200 fős tárgyaló is. A kiállítóteret 6-8 ezer négyzetméteresre alakítják, a mélygarázsban pedig 450 autó fér majd el.

A tervezést is magában foglaló előkészítő munkára a jövő évi költségvetési terv értelmében 1,8 milliárd forintot szán a kormány. A kivitelezői tendert a jogerős engedélyek birtokában, illetve a szükséges források biztosítása után hirdetik meg – tájékoztatta a Népszabadságot Fürjes Balázs budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos.

A 2013-ban készült megvalósíthatósági tanulmányban 20-25 milliárdra becsülték a bekerülési költséget, amely 8-10 év alatt térülhet meg. A kormány tavaly még úgy vélte, hogy akár uniós támogatás nélkül is megvalósítsa a turisztikai szakma által régóta várt elképzelést. Különös tekintettel arra, hogy a KPMG igazolta a kormány korábbi feltevését, miszerint nemzetgazdasági szinten megtérülne egy új 4-5 ezer fő befogadására alkalmas konferencia-központ építése.

A múzeumi negyed esetében szintén erre jutott a cég. Az érvek is hasonlóak: az állam az üzemeltetési bevételek mellett más nyereséggel is számolhat. Így például a foglalkoztatás bővülése, a kis- és középvállalkozók bevételnövekedése, a turizmus és vendéglátás forgalomnövekedése, az országimázs, városimázs erősödése, illetve a növekedő turisztikai bevételek után befizetett adók. Az új létesítmény harmadik helyre emelheti Budapestet Európa konferenciahelyszín-ranglistáján.

Budapest Európa közepén „jó helyen” van, könnyen megközelíthető, a városnak jó a klímája, megfelelő infrastruktúrával, elegendő szállodai kapacitással, jó közbiztonsággal, közlekedéssel és pezsgő programokkal bír. Így a konferenciaturizmus térképére való felkerüléshez már csak egy modern, nagyméretű konferencia-központra lenne szükség. Ilyen ugyanis jelenleg nincs Budapesten. Így érthető, hogy a honi turisztikai szakmai szervezetek örömmel üdvözölték Orbán Viktor kormányfő 2014-es bejelentését a beruházásról.

A kormányhatározat értelmében az állam maga építené fel a konferencia-központot, és a létesítmény tulajdonjoga is az államé lesz. A lehetséges helyszínek közül a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium választotta ki a Művészetek Palotája tőszomszédságában lévő területet, amely jelenleg parkolóként működik. A magyar állam 2014 elején vásárolta meg a Trigránit cégcsoporttól a közel 13 ezer négyzetméteres területet.

A projektet egyébként a turisztikai szektor aktív részvételével kívánják megvalósítani. Így már a tervezés fázisa előtt megkezdték a szervezetekkel az egyeztetést a leghatékonyabb megvalósítás és üzemeltetés érdekében.

A beruházást várhatóan kiemelt projektté nyilvánítják, hogy ezzel gyorsítsák az engedélyezési eljárást. A kormánybiztos tavaly még úgy számolt, hogy egy kormányzati ciklus alatt megvalósítható a beruházás.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.