galéria megtekintése

Az ügyészség köti magát a csaláshoz

4 komment


Fekete Gy. Attila

Megalapozatlanság miatt az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezését és új eljárás lefolytatásának elrendelését kérte az úgynevezett őssejtügyben a Fővárosi Ítélőtáblától a napokban benyújtott fellebbezésében a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség.

Kétéves bírósági procedúra végén, idén április 29-én hirdette ki a Fővárosi Törvényszék az elsőfokú ítéletét, amelyben Pákh Imrét, Julij Baltajtiszt, dr. Seffer Istvánt és társaikat, köztük Fásy Ádámot az emberen végezhető kutatás szabályainak megszegése és emberi test tiltott felhasználása bűntettében mondta ki bűnösnek. Őket a törvényszék különböző időtartamú felfüggesztett szabadságvesztésre, többeket emellett még többmilliós pénzbüntetésre is ítélte.

Seffer István. Többen meg sem élték, hogy a bíróság előtt tanúskodhassanak
Seffer István. Többen meg sem élték, hogy a bíróság előtt tanúskodhassanak
Mediaworks – archív

Az ügyészség eredetileg csalásért emelt vádat a 2007–2009 között 21 különböző betegségben szenvedő betegen őssejtterápiát végző orvosok, valamint az őssejtprogramra alapított vállalkozás befektetői ellen. Több, a gyanúsítottak közti lehallgatott telefonbeszélgetés is azt látszott bizonyítani, hogy a vádlottak (de legalábbis közülük többen) maguk is „humbugnak” tartották az őssejtkezelést.

 

Ebből az ügyészek szerint nemcsak az következik, hogy az orvosok megtévesztették (átverték) a betegeiket, hanem az is, hogy a vállalkozás befektetői is csak a jogtalan haszonszerzés végett szálltak be a Seffer és Baltajtiszt nevével fémjelzett klinikai programba.

Az ügyészség annak ellenére is kitart a csalás vádja mellett, hogy az már a nyomozás során kiderült: az ötmillió forintért elvégzett kezelés fejében az orvosok nem ígértek gyógyulást. Betegeik többségének állítólag bizonyíthatóan elmondták, hogy a beavatkozás hatásossága tudományosan még nem igazolt. Maguk a betegek is tisztában voltak azzal, hogy betegségük a tudomány jelen állása szerint gyógyíthatatlan, de életkilátásaik, életminőségük javítása érdekében megragadták „az utolsó szalmaszálként” ajánlott, kétes hatású őssejtkezelést.

Másfelől viszont voltak, akik azért jelentkeztek a kezelésre, mert a sajtóból úgy tudták, Seffer azt ígérte, „felállítja Lang Györgyit a tolószékből”. Olyan betegről is tudni, akinek azt ígérték, bizonyos időszakonként felülvizsgálatra visszahívják, de miután fizetett, és megkapta az őssejtet, többé nem keresték. A beavatkozások egy kínai őssejtkezelésen is átesett beteget kivéve senkinél nem eredményeztek érdemi javulást. Voltak, akiknél rövid ideig tartó kedvező változások után újabb visszaesés következett be. Többen meg sem élték, hogy a bíróság előtt tanúskodhassanak.

Fellebbezésében az ügyészség rámutatott, hogy bár a bíróság rendelkezésére állt számos bizonyíték a csalásra, a titkosszolgálati eszközökkel szerzett információkat a bíróság csak annak igazolására használta fel, hogy a vádlottak valamennyien tudatában voltak annak, hogy amit tesznek, arra nincs engedélyük.

Bűnösnek mondták ki Fásy Ádámot is
Bűnösnek mondták ki Fásy Ádámot is
Mediaworks – archív

Bár első fokon valamennyi vádlottat elítélték, a verdikt az ügyet részletesen ismerők szerint erősen aggályos. A vádlottak ugyanis abortumokból nyert őssejtet ültettek át betegeikbe, ami számos etikai és jogi kérdést is felvet – épp ezért vélik sokan úgy, korántsem biztos, hogy a bíróság által megállapított két bűncselekmény más bírói fórumok előtt is megáll.

Ezért is erőlteti a csalás vádját az ügyészség, ugyanis el akarják kerülni, hogy az elsőfokú ítélet esetleg vitatható tudományos megalapozottsága miatt mentsék fel másodfokon a vádlottakat.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.