Az ügyészség kész kivizsgálni a Korányi-projektet

Vizsgálatot indít Polt Péter legfőbb ügyész annak tisztázásra, hogy a Semmelweis Egyetem "Korányi-projekt" nevű nagyberuházása kapcsán történt-e bűncselekmény.

A vizsgálatról Jávor Benedek az Európai Parlament képviselője számolt be közösségi oldalán, a képviselő oldalán Polt Péter válasza is olvasható.

Mint arról a Népszabadság korábban beszámolt: több hazai és uniós fórum után az OLAF-hoz (az EU csalás elleni hivatalához) is eljutott a Korányi-projekt elnevezésű budapesti klinikai sürgősségi centrum építésének ügye. A gyanú szerint a kivitelezést számos olyan szabálytalanság kísérte, amely miatt veszélybe kerülhet a beruházás uniós finanszírozása.

Jávor Benedek szerint a kivitelezés során egy - egyébként jogszerűtlen - trükkel több száz millió forintot tüntettek el a klinikai épületi tömb építésekor. Egyszerűen gyengébb műszaki tartalmat építettek be az épületbe, mint ami az eredeti szerződésekben szerepelt, az eredeti vállalási árat ugyanakkor nem csökkentették. A becsült kár 400 millió forint. Illetve ez csak a szerződött és a beépített műszaki tartalom közötti különbség becsült értéke, azt nehéz számszerűsíteni, hogy mekkora kárt jelent, hogy egy rosszabb minőségű kórházat építettek meg.

Az ügyben a szabálytalanságok és a korrupció gyanúja miatt Jávor Benedek többek közt a Legfőbb Ügyészhez fordult. Polt Péter most válaszolt és arról tájékoztatta az EP képviselőt, hogy bejelentése nyomán vizsgálatot kezdtek annak eldöntése érdekében, hogy vajon valóban történt-e bűncselekmény.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.