galéria megtekintése

Orbán Ráhel és Ali Mirza csokit evett, és a bahreini gyöngyhalászatról beszélgetett

33 komment


Spirk József

Egy hónappal Orbán Ráhel bahreini látogatása után a Mol küldöttsége is ellátogatott a Bahreini Olaj- és Gázügyi Hatóság vezetőjéhez, de a magyar tiszteletbeli konzul szerint a két vizitnek semmi köze nem volt egymáshoz. A miniszterelnök lánya csupán kedélyes vendéglátást és bahreini sztorikat kapott az időközben leváltott dr. Ali Mirza irodájában - állította a Népszabadság Online-nak Garamvölgyi Balázs, aki egy szaúdi piacra dolgozó cég nemzetközi igazgatója Bahreinben, és az MSZP-s Mesterházy Attila régi barátja.

Fél nap elmúltával egyre több részletre emlékezik a Garamvölgyi Balázs, Magyarország bahreini tiszteletbeli konzulja Orbán Viktor miniszterelnök lányának tavalyi bahreini látogatásáról. 

A tiszteletbeli konzuli tisztséget 2008 óta betöltő Garamvölgyi Balázs a Népszabadság Online-nak azt mesélte, hogy hosszú ideje ismeri Abdul Husszain bin Ali Mirzát, Bahrein energiaügyi miniszterét, amely titulus azonban Garamvölgyi szerint csupán egy szabályozó hatóság vezetését takarja.

"Dr. Mirza 2015 őszén több címet is viselt, és még a Bahrein-i Olaj és Gázügyi Hatóság vezetője volt. Úgy kell elképzelni, hogy ő egy közel 70 éves úriember, jól beszél angolul."

 

Ez a személyes ismeretség és a helyi szokások játszottak közre abban, hogy Orbán Ráhel és férje, Tiborcz István a közel-keleti magánútján végül a hatóság vezetőjének irodájában kötött ki. Garamvölgyi szerint Bahreinben nagyon szívesen látják politikusok, miniszterek családját is, szeretnek közös fotót készíteni a találkozókról.

Tiborcz István, Orbán Ráhel, Ali Mirza, Garamvölgyi Balázs és Ahmed Ali Al Sharyan, a hatóság főtitkára

Garamvölgyi, aki kedden reggel még roppant szűkszavú interjúkat adott, és nem emlékezett a találkozóra, elmondta, hogy a Dr. Mirza irodájában több csokit is elfogyasztott a társaság, majd kávézás közben a látogatók meghallgathatták az ország történetéről szóló előadást. Dr. Mirza állítólag hosszan beszélt a régi gyöngyhalászati hagyományokról és az olajkincs felfedezéséről, amely valójában az ivóvíz utáni kutatás mellékterméke volt.

A tiszteletbeli konzul szerint természetes, hogy a hatóság honlapján kedden megváltoztatták a 2015. szeptember 21-i bejegyzés szövegét.

Az eredeti bejegyzésben az állt, hogy a magyar miniszterelnök feleségének titulált Orbán Ráhel a két ország közötti gazdasági ügyeletekről, energetikáról, gáz és olajüzletről tárgyalt partnerével. Ez a rész azonban szerdán kikerült a szövegből. A frissített verzióban pontosították Orbán Ráhel titulusát, és azt írták, hogy dr. Mirza csak Bahreinről mesélt a baráti látogatást tevő vendégeinek. Garamvölgyi szerint az eredetei szöveg csak a hivatal alkalmazottainak rutineljárása miatt kerülhetett ki az oldalra.

A Népszabadság Online kérdésére a tiszteletbeli konzul azt állította, hogy az Orbán-Tiborcz-látogatásnak semmi köze nem volt az egy hónappal későbbi Mol-delegáció vizitjéhez.

A Mol és az Ina képviseletében Áldott Zoltán (a honlapon Zoltán Ault névvel  illetik) vezette küldöttség a hivatalos beszámoló szerint a közös olaj- és gázipari és kereskedelmi együttműködés elmélyítése érdekében ápolta a kapcsolatokat Garamvölgyi Balázs közreműködésével.

A Mol-delegáció látogatása

Garamvölgyi szerint a Mol régóta jelen van a térségben. "Bahrein kis ország, az én feladatom pedig az, hogy javítsam a kétoldalú kapcsolatokat, legyen szó akár sportról, akár energetikáról" – mondta a tiszteletbeli konzul.

Garamvölgyi jelenleg egy szaúdi területen szolgáltató cégnél, a Sherbiny Holdngs-nál tölti be a nemzetközi igazgató posztot. Az önkéntes diplomata az egyetemi évei alatt Mesterházy Attila, korábbi MSZP-elnök csoporttársa és közeli barátja volt. 2010-ben több MSZP-s kampányrendezvényen is együtt látták őket. Mesterházy szerint azonban barátjának nincs, és nem is volt köze a kampányhoz.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.