galéria megtekintése

Merkel előtt simítanák el az RTL-vitát

Az RTL-Csoport kedden megerősítette a Népszabadságnak, hogy az elmúlt időszakban többször is tárgyaltak a magyar kormány képviselőivel a reklámadóról.

A luxemburgi székhelyű nemzetközi médiacsoportot azután kerestük, hogy a 444. hu hírportál azt írta: állítólag a kormány nevében eljáró Lázár János már több egyeztetési körön is túl van a nemzetközi RTL Group e térségért felelős alelnökével, Andreas Rudassal és Guillaume de Posch vezérigazgatóval. Korábban találkoztak Münchenben, múlt héten pedig Budapesten, a parlamentben is, és hamarosan Berlinben újabb fontos kör következik.

A portál szerint a kormány még Angela Merkel február eleji látogatása előtt le akarja zárni a reklámadó miatt kirobbant háborúskodást, ami miatt állítólag a német kancellárnak is panaszkodott a Bertelsmann-csoport.

A 444.hu szerint közel állnak a megegyezéshez, ami azt jelentheti, hogy a kormány leviszi a leginkább az RTL Klubot sújtó reklámadót tíz százalék alá, akár öt százalékra. Ez most az RTL esetében ötven százalék. Az RTL Klub éléről távozik Dirk Gerkens vezérigazgató, valamint 'lejjebb csavarják a politikát' a Híradóban - legalábbis a 444.hu értesülései szerint.

 

Oliver Fahlbusch, az RTL Csoport kommunikációért felelős alelnöke lapunknak megerősítette a tárgyalások tényét. Az írta, hogy Magyarországot is segítené, ha ezek a tárgyalások ésszerű megoldáshoz vezetnének, vagyis az Európai Unió közbenjárása nélkül felülvizsgálnák a reklámadót. Oliveer Fahlbuch ennél többet egyelőre nem kívánt mondani, azt azonban megjegyezte, az RTL Klub mindenesetre folytatja a független hírszolgáltatást.

Az RTL-csoport október elején nyújtott be hivatalos panaszt az Európai Bizottságnál a reklámadó miatt, mivel kizárólag az RTL Klubnak van évente húszmilliárd forint fölötti árbevétele, amire jövőre már 50 százalékos adót vetnek ki. Emiatt az RTL Klubnak idén 5 milliárd forint pluszadót kell fizetnie.

Csak a bosszú vezérelte a Fideszt

A Fidesz egyik vezetője még év végén megerősítette lapunknak: a reklámadó felemelésével emelik a tétet, "mert az RTL a Fidesz vezetőit vette célba". A büntetőhadjáratról itt olvashatnak bővebben.

Lapunk december végén számolt be arról, hogy vezető fideszes körökben megfogalmazódott az akarat, hogy ki kellene békülni az RTL Klubbal, s a konfliktus rendezését Angela Merkel februári látogatásához időzítenék.

Magyar részről jelentőséget tulajdonítanak annak, hogy Angela Merkel február elejére tervezett budapesti látogatására a német cégeket is hátrányosan érintő kormányzati intézkedések számát indokolt lenne minimalizálni.

Az Orbán–Merkel megbeszélésen az energiapolitika mellett bizonyosan szóba kerül a reklámadó kérdése is. Már beszámoltunk róla, hogy az RTL-részvények többségét birtokló Bertelsmann-csoport a német kormánynak is jelezte aggodalmait a reklámadó miatt.

Már akkor megírtuk, az RTL haza is luxemburgi vezetése is eltökélt abban, hogy az RTL olyan tárgyalásba nem megy bele, amely a csatorna autonómiáját, a műsorpolitikáját vagy a híradó tartalmát érintené.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.