galéria megtekintése

Az RTL befizeti a reklámadót, de beperli a kormányt

Az írás a Népszabadság
2014. 08. 12. számában
jelent meg.


Bednárik Imre
Népszabadság

Az RTL Klub határidőre, augusztus 20-ig befizeti a reklámadó első részletét, de a cég luxemburgi központjában már folyamatban vannak az előkészületek arra, hogy jogi lépéseket indítsanak hazai és nemzetközi bírósági fórumokon a különadó miatt.

Pénteken lép hatályba a reklámadó bevezetéséről szóló törvény, az érintett cégeknek augusztus 20-ig kell befizetniük az adó első, november 20-ig pedig a második részletét.

Helyhiányra hivatkozva kinn rekedtek
Helyhiányra hivatkozva kinn rekedtek
RTL

A törvény rendkívüli terhet ró a teljes médiaszektorra. A reklámadónak öt adókulcsa van: egy százalék az adó fél- és ötmilliárd forint adóalap között, tíz százalék az öt- és tízmilliárd forint közötti részre, húsz százalék a 10 és 15 milliárd forintos sávban, 30 százalék a 15–20 milliárd forint közti, és 40 százalék a húsz milliárdon felüli rész után.

 

Az adó a legkisebb cégeket békén hagyja, félmilliárd forint nettó árbevétel alatt nem kell fizetni. A legnagyobb befizető az RTL Klub lesz, a tavalyi bevételeit figyelembe véve a vezető kereskedelmi tévé idén 4,5 milliárd forint különadót fizet. A Sanomának és a Hír TV-nek is 400 millió forint fölötti különadót kell fizetnie, miközben a kormánypártok úgy alakították a törvényt, hogy a TV2 idén mentesül az adó alól a tavalyi veszteségei miatt.

Az RTL Klub egyik vezető személyisége lapunknak azt mondta, a cég határidőre befizeti az adó első részletét, törvényt tisztelő vállalatként mindig betartja kötelezettségeit. Ez nem változtat azon, hogy az RTL minden jogi lehetőséget megragad arra, hogy megvédje a társaságot a működésüket ellehetetlenítő adóval szemben.

Lapunknak megerősítették, hogy a konkrét jogi lépések előkészítése már folyamatban van, részletekbe azonban nem kívántak bocsátkozni, mondván, egyelőre nem akarják felfedni kártyáikat. Kérdésünkre a tévécsatorna egyik vezetője közölte, semmilyen tárgyalásokat nem folytatnak a kormánnyal vagy a kormánypártokkal a reklámadó esetleges mérsékléséről vagy a törvény visszavonásáról. Az RTL Híradó kormánykritikus hangnemén pedig továbbra sem kívánnak változtatni.

A Handelsblatt című német üzleti lap múlt héten az online kiadásában közölt egy elemzést az RTL-csoport helyzetéről. A szerző, Hans-Peter Siebenhaar a reklámadó kapcsán úgy vélekedett, hogy Orbán Viktor kormányfő feltétlenül térdre akarja kényszeríteni a magyar médiaipar utolsó, még független részeit is, és ez volt a „háttere” annak, hogy az RTL Csoport versenytársa, a ProSieben-Sat1 csoport (a TV2 korábbi tulajdonosa – A szerk.) elhagyta Magyarországot.

A Handelsblatt információi szerint az RTL-csoporton belül vannak olyan hangok, amelyek a reklámadó miatt támogatnák a cég kivonulását Magyarországról. Ezzel kapcsolatos kérdésünkre a magyar RTL Klub egyik vezetője azt mondta, tudomásuk szerint a nemzetközi médiavállalat semmiképp nem akar kivonulni. Ezt azért is tartják fontosnak minden alkalommal leszögezni, mert a reklámadó bevezetése mögött olyan szándék is meghúzódhat, hogy a Fideszhez kötődő médiavállalkozások valamelyike nyomott áron vehesse meg az egyébként évente több milliárd forintos nyereséget produkáló céget.

Erre egyszer már tettek is kísérletet, amikor 2010 áprilisában a Nyerges Zsolt érdekeltségi körébe tartozó Infocenter az IKO Média Holding Zrt.-n keresztül meg akarta vásárolni az RTL Klub részvényeinek több mint 30 százalékát, de az ügylet végül nem jött létre.

Lapunk információi szerint a kormányzati és a fideszes kommunikációs stábok árgus szemekkel figyelik az RTL Híradóját, hogy bármilyen hibát elkövet-e, de úgy tudjuk, eddig nem találtak rajta fogást. Egy vezető fideszes politikus lapunknak azt mondta, egyelőre nem tudnak és nem is akarnak fellépni az RTL-lel szemben, de folyamatosan elemzik és mérik, hogy a kormánykritika erősödése visszahat-e a Fidesz és Orbán Viktor megítélésére, támogatottságára.

A kormánypártokon belüli „RTL-ellenes dühöt” azonban plasztikusan jelzi, hogy az állami pénzből épített Fradi stadion nagyszabású avatására – amelyen beszédet mondott Orbán Viktor is – nem hívták meg a kereskedelmi tévét, akkreditációs kérelmét helyhiányra való hivatkozással utasították el.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.