galéria megtekintése

Fodor: Országos méretű pártot fogunk létrehozni

Az írás a Népszabadság
2014. 04. 24. számában
jelent meg.


Szalay Tamás Lajos
Népszabadság

A Liberálisok pártja egységes abban, hogy önálló erőként kell részt vennie az Országgyűlés munkájában – mondta lapunknak Fodor Gábor pártelnök. A demokrata ellenzéki pártokkal továbbra is őrizni fogják a jó kapcsolatot, de saját utat akarnak járni.

Azzal, hogy nem indulnak az európai parlamenti választáson, valójában nem azt ismerték el, hogy a Liberálisok gyenge mikropárt, amely még húszezer ajánlást is képtelen összegyűjteni?

„Amikor a szélsőségesek erősek, akkor gyengébbek a liberálisok, azon fogunk dolgozni, hogy mi, szabadságszeretők legyünk erősebbek”
„Amikor a szélsőségesek erősek, akkor gyengébbek a liberálisok, azon fogunk dolgozni, hogy mi, szabadságszeretők legyünk erősebbek”
Reviczky Zsolt

Egyáltalán nem erről van szó, össze tudtuk volna gyűjteni a szükséges aláírásokat. Nem tartottuk volna viszont korrektnek, ha összegyűjtjük az ajánlásokat, majd utána jelentjük be, hogy nincs elég forrásunk az EP-kampányra, ezért nem indulunk. Így volt tisztességes, hogy már az elején világossá tettük: nincs több millió forintunk arra, hogy érdemi kampányba kezdjünk. A nemzeti választási kampányra volt állami támogatás, az európai fordulóra már nincs. Ahhoz pedig, hogy egy hozzánk hasonlóan fiatal párt látszódjon a kampányban, sok pénz kell. De politikai indoka is volt a távolmaradásunknak: nem értünk ugyanis egyet azzal, hogy a választási vereség után közvetlenül a demokrata ellenzék külön-külön indul, egyfajta erőfelmérésként, bizonyítási kényszerből. Ez elhibázott döntés. Számunkra Európa kulturális és értékközösség, nem pedig pénzcsap, ahonnan támogatás érkezik. A tét ebben a tekintetben óriási. A válság következményeként mindenhol megerősödtek a szélsőségesek, ezért fontos lett volna egy európai ellenzéki összefogás, amely egyértelműen Brüsszel mellett teszi le a voksát. Ha közösen indultunk volna, akkor esélye sem lenne annak, hogy a Jobbik a második helyre kússzon fel az EP-választáson. Ez kül- és főleg belpolitikai értelemben nagyon káros lesz.

 

Korábbi szövetségeseik külön-külön indulnak a brüsszeli mandátumokért. A Liberálisok vezetőjeként mely induló párt listájának támogatását javasolja majd a sajátjainak, követőinek?

Nekünk is megvan a saját, középpárti utunk - Reviczky Zsolt / Népszabadság

Lesz konkrét választásunk, és nyilvánvalóan valamelyik ellenzéki erőt fogjuk támogatni. Ezt a Liberálisok vezetői testületeiben azután tudjuk majd megvitatni, ha véglegesen kialakult a szavazólapon szereplő pártok névsora.

Felmerült, hogy a Demokratikus Koalíció négy parlamenti képviselőjéhez csatlakozva közös frakciót hoznak létre. Ön sajtótájékoztatón jelentette be, hogy kapott ajánlatot Gyurcsányéktól, de elutasította. A DK viszont azt állítja: nem történt ilyen. Ki hazudik?

Az elmúlt időszakban tudatosan jó kapcsolatra törekedtünk a többi ellenzéki párttal, így a DK-val is; ezt szeretnénk is megtartani. Olyasmiről beszéltem, amiről azt gondoltam, hogy a nyilvánosságra tartozik. Ha ezt Gyurcsány Ferencék másképp gondolják, akkor ezen a fórumon is bocsánatot kérek tőlük. Egy biztos: a liberális párt egységes volt azzal kapcsolatban, hogy mindenképpen önálló erőnek kell megőrizni a Magyar Liberális Pártot és ennek megfelelően kell szerepelni a magyar Országgyűlésben is. A demokrata ellenzéki pártokkal továbbra is őrizni fogjuk a jó kapcsolatot, de a baloldali erőknek is járniuk kell a saját útjukat. Nekünk is megvan a saját, középpárti utunk. Ezt követjük.

Független képviselőként viszont kevesebb érdemi lehetősége lesz a parlamenti munka során. Milyen vállalással indul neki a ciklusnak?

Fontos eredmény, hogy négy év után újra van parlamenti képviselete a liberális értékeknek. Egyedül leszek ugyan a Magyar Liberális Párt képviselője az Országgyűlésben, ahogy a Párbeszéd Magyarország Pártot is csak Szabó Tímea fogja képviselni, és az Együttnek is csak egy képviselője lesz a két Szolidaritás-delegált mellett. De fontos, hogy én az összes liberálist képviselni fogom. Az a feladatunk, hogy megjelenítsük a liberális értékrendet, és politikai otthont teremtsünk azoknak, akiknek továbbra is fontos a szabadság védelme. Amikor megerősödnek a liberálisok, mindig meggyengülnek a szélsőségesek. Amikor a szélsőségesek erősek, akkor gyengébbek a liberálisok. Azon fogunk dolgozni, hogy mi, szabadságszeretők legyünk erősebbek. Képviselni fogjuk a nemzeti, etnikai és szexuális kisebbségeket, a kisegyházakat, a kormány által hátrahagyottakat és kisemmizetteket. Valamint támogatjuk a kis- és középvállalkozások fejlesztését.

Lesz önálló, liberális ajánlatunk
Lesz önálló, liberális ajánlatunk
Reviczky Zsolt / Népszabadság

A Népszabadság számítása szerint valamivel több mint évi 80 millió forint állami támogatáshoz jut a pártja a választási eredménynek köszönhetően. Mire és hogyan fogják ezt elkölteni?

Még pontosan nem lehet tudni, hogy mennyi támogatás jut a Liberálisoknak. A nekünk járó forrást a párt továbbépítésére és megerősítésére fogjuk felhasználni. Egy országos méretű pártot fogunk létrehozni.

Mesterházy Attila és Bajnai Gordon is arról beszélt korábban, hogy az „összefogás” ebben a formájában biztosan nem folytatódik, az őszi önkormányzati fordulóban pedig inkább szélesebb, helyi kooperációk szükségesek. Fontos bástya lesz viszont a budapesti főpolgármesterség, amelyet az ellenzéknek – a későbbi építkezés során különösen – presztízskérdés lesz elhódítani a Fidesztől. Az MSZP-nek van már jelöltje a posztra Horváth Csaba személyében, de az már most látszik, hogy köré nem építhető széles összefogás. A liberálisok kit ajánlanának Tarlós ellenében?

Lesz önálló, liberális ajánlatunk. Budapest mindig is kiemelt terület volt számunkra, hiszen a liberális értékrend támogatói legnagyobb számban itt találhatók. Az adatok azt mutatják, hogy le lehet győzni a Fideszt a fővárosban. Viszont, ahogyan azt eddig is hangsúlyoztam, csakis összefogással lehet ezt elérni. Ami a főpolgármester-jelölt személyét illeti, most is úgy gondolom, hogy a legerősebb ellenzéki pártnak kell elsődlegesen olyan jelöltet állítania, aki a többiek számára is elfogadható.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.