galéria megtekintése

A gyógyszerek feléért már zsebből fizetnek a magyarok

0 komment

D. A. N
D. A. N

Nehezen és egyre kevésbé férnek hozzá a magyarok a legújabb terápiákhoz – derült ki az Európai Egészségügyi Fogyasztói Index gyógyszerekkel és a terápiák minőségével és elérhetőségével foglalkozó elemzéséből. A dokumentum megállapítja, hogy csökken az orvosságok társadalombiztosítási támogatása is. Ma már a gyógyszerre kifizetett összeg több mint felét a zsebből fizetik a betegek.

Január végén tette közzé a 2015-ös Európai Egészségügyi Fogyasztói Index rangsort a stockholmi Health Consulmer Powerhouse (HCP) elnevezésű szervezet. A tanulmány országonként pontozza az egészségügy színvonalát a fogyasztók szemszögéből.

Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

Vizsgálják például, hogy mennyire könnyű a betegek információhoz való hozzáférése, milyen hosszúak a várólisták, milyenek az egészségügyi mutatók, milyen hatékony a megelőzés, vagy milyen eredményes a gyógyszerek használata. Magyarország legutóbb két hellyel visszacsúszva a 27. lett a 35-ös listán.

 

Jó hír, hogy a gazdasági válság miatti költségmegszorítások ellenére is javultak az európai egészségügyi mutatók. A várólisták pedig növelték az országok egészségügyi költéseit, hiszen a beteg várakoztatása megszakítja az ellátás folyamatát, ami szinte mindig plusz költséget jelent!

A gyógyszerekkel kapcsolatos mutatók közül kettőben kerültünk a jó (zöld) kategóriába, egyben a közepesbe (sárga) és négyben a legrosszabb (piros) zónába sorolták az országot. A két jól teljesítő ismérv egyike a „laikusoknak is érthető gyógyszerkönyv” volt, amelyben az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) honlapján megtalálható színvonalas és jól használható gyógyszeradatbázist minősítették. Pozitívan értékelték az „antibiotikumok felhasználását”. Némiképpen árnyalja ezt a képet, hogy a megkérdezett magyarok kevesebb mint 30 százaléka volt csak azzal tisztában, hogy az antibiotikumok nem gyógyítják a megfázást és az influenzát.

A sárga zónába eső mutató a „metformin-felhasználást” értékelte, amiben szintén jó eredményt (10. hely) értünk el. E mutató elsősorban a cukorbetegek felismerését és a kezelés indítását jelzi, azaz azt jelenti, hogy a magyar orvosok jó és felelősségteljes munkát végeznek.

A legrosszabbnak ítélt mutatók között van a gyógyszerek társadalombiztosítási támogatása. A WHO adatai alapján a teljes gyógyszerpiacot tekintve, azaz a vényköteles és a vény nélkül kapható gyógyszereket is vizsgálva már csak a terápiák 49 százalékához ad támogatást az egészségbiztosító, tehát a gyógyszerek árának már több mint a felét a betegek zsebből fizetik.

Magyarországon jelenleg is több mint 50 innovatív készítmény, több mint 50 új indikációban nem vagy csak egyedi méltányossági kérelemmel elérhető. Az 50-nél is több készítményből 35 új, nem támogatott hatóanyag. Van közöttük olyan készítmény, mely már több mint 1500 napja vár támogatásra.

Az elemzők megjegyzik, hogy bár a gyógyszer-innováció felgyorsult, a hosszú várakozási idő miatt Magyarországon egyes terápiás területeken egész készítménygenerációk maradhatnak ki a magyar beteg gyógyítását szolgáló gyógyszerkincsből.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.