Az Országház előtt akarja felgyújtani magát a volt polgármester

Saját embernagyságú képének felgyújtásával tiltakozik az értelmetlennek és károsnak tartott közmunka ellen Németh István, a Baranya megyei Gyöngyfa község volt polgármestere.

Németh István január elején azért mondott le posztjáról, mert két hónap alatt megtapasztalta, hogy a közfoglalkoztatottak munkája nem hoz létre semmilyen értéket. A 150 lelkes Gyöngyfán az aktív korúak kétharmada – 35-40 ember – rendszeresen faluszépítő közmunkából él, s Németh lapunknak nyilatkozva azt állította, hogy semmi látszata ennek a tevékenységnek.

Németh szerint a közmunkaprogramokra költött pénzt inkább a kezdő ős- és kistermelők támogatására és képzésére kellene fordítani
Németh szerint a közmunkaprogramokra költött pénzt inkább a kezdő ős- és kistermelők támogatására és képzésére kellene fordítani
Laufer László / Népszabadság

Az országos visszhangot kiváltó lemondás után most amiatt demonstrál Németh, mert úgy véli, hogy a közmunkások által megművelt önkormányzati kertek egészségtelen és igazságtalan konkurenciát teremtenek a becsületesen dolgozó mezőgazdasági kisvállalkozóknak.

Németh tudósítónk kérdéseire válaszolva így érvelt: az önkormányzati kertek 90 százalékos állami támogatással termelt és ez által olcsón kínált zöldsége elveszi a piacot az agrárvállalkozók elől. Ráadásul a kormány immár nemcsak a zöldségtermelésbe akarja bevonni a közmunkásokat, hanem az állattartásba is, és ez a gyakorlat előbb-utóbb a baromfi-, a sertés- és a tejtermelő vállalkozókat is ellehetetleníti, hisz újból olyan versenytársakkal kell megküzdeniük, akiket az állam 80-90 százalékban dotál. Németh nem érti, hogy az egyenlő versenyfeltételeket elváró unió miért tűri el ezt, hisz a közösség számára is egyértelmű kell legyen: a közmunkára épülő gazdaságok tönkretehetik az agrárvállalkozókat.

A gyöngyfai férfi szerint a mezőgazdasági közmunkaprogramokra költött pénzt inkább a kezdő ős- és kistermelők támogatására és képzésére kellene fordítani. Németh egyébként 30 éve mezőgazdasági vállalkozó, jelenleg nyugdíj mellett öt tehenet tart, s azok tejéből joghurtot és 28-féle sajtot készít. A volt polgármester a Parlament előtti képégetéssel azt akarja üzenni a politikai vezetésnek és a választóknak, hogy a mezőgazdasági közmunka megfojtja az agrárium kistermelőit.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.