Az országba sem engedik be a fajvédőket

Orbán utasítására Pintér betiltotta az Európa jövője címmel meghirdetett konferenciát.
Pintér Sándor beügyminiszter betiltotta az amerikai székhelyű, szélsőséges, fajvédő National Policy Institute október 3. és 5. közötti, Budapestre tervezett konferenciáját, és utasította az országos rendőrfőkapitányt, hogy kezdeményezze beutazási és tartózkodási tilalom elrendelését a tanácskozás előadóival szemben - közölte a Belügyminisztérium (BM) hétfőn az MTI-vel.

A közlemény szerint a belügyminiszter megállapította, hogy a nyíltan rasszista ideológiai alapokon álló szervezet tervezett konferenciájának előadói a fajelmélet hirdetői, véleménynyilvánításuk az alaptörvénybe ütközik, ezért a konferenciát betiltja. Pintér Sándor arra utasította Papp Károly országos rendőrfőkapitányt, hogy a rendezvényt minden rendelkezésére álló törvényes eszközzel akadályozza meg, és kezdeményezze a konferencia "közismerten rasszista nézeteket terjesztő előadóival szemben" a beutazási és tartózkodási tilalom elrendelését.

A belügyminisztert vasárnap Orbán Viktor utasította az Európa jövője címmel meghirdetett konferencia megakadályozására. Előzőleg pedig a külügy is elfogadhatatlannak nevezte, hogy egy amerikai szélsőséges fajvédő szervezet orosz radikálisokkal együtt Magyarországon tartson konferenciát. A tervezett rendezvény ellen korábban tiltakozott az Együtt-PM és a Demokratikus Koalíció is, az MSZP Baloldali Tömörülés Platformja pedig szerdán követelte, hogy tiltsák be a konferenciát.

A budapesti Larus Rendezvényközpont, amely eredetileg otthont adott volna jövő szombaton az eseménynek, a hétvégén azt közölte: szerződést bontott a fővárosba tervezett konferencia szervezőivel. Indoklásukban úgy fogalmaztak: az október 4-re szervezett rendezvény szellemisége nem felel meg a demokratikus, polgári elveknek. Ezért október 3. és 5. között ki sem nyitnak.

A konferencián felszólalt volna többek között az  orosz vezetésű eurázsiai birodalmat vizionáló Alexandr Dugin, Putyin fő ideológusa; az amerikai Jared Taylor, a kongresszust szervező NPI korábbi igazgatója - a "faji realizmus" kifejezés megalkotója - és Gyöngyösi Márton, az országgyűlés külügyi bizottságának jobbikos alelnöke.

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.