Az oroszok tendert írnak ki Paksra

Magyarország érdeke, hogy biztonságos, jó erőművet vásároljon. A beszállítókat tenderen választja ki az orosz partner - mondta a kormánybiztos.
A paksi erőmű beszállítóit tenderen választja ki az orosz partner - mondta Aszódi Attila, a paksi atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos az M1 aktuális csatornának csütörtökön. A kormánybiztos kifejtette: a paksi tendereken nem a technológiát, hanem a turbina, az irányítástechnika vagy különböző komponensek, rendszerek beszállítóit fogják ilyen formában kiválasztani. 

Magyarország érdeke, hogy egy biztonságos, jó erőművet vásároljon, hiszen 60 éven át ez fogja adni az ország alaperőművi villamosenergia-termelését. A turbina kiválasztása kulcsfontosságú, mert befolyásolja az erőmű hatásfokát, örülünk annak, ha akár a Siemens, akár az Alstom vagy a GE jelentkezik erre, mert ha ezek a cégek mérnöki, műszaki értelemben versenyeznek egymással, a legjobb megoldást lehet kiválasztani - hangsúlyozta.

Kitért arra is, hogy az orosz fél választja ki az alvállalkozókat és köti meg velük a szerződéseket, így a turbina szállítására vonatkozót is. Az orosz fél az orosz-magyar államközi szerződésben vállalta, hogy 40 százalékban Magyarországon aktív cégeket von be a projekt megvalósításába - emlékeztetett.

A kormánybiztos beszélt arról is, hogy a paksi beruházáshoz szükséges forrás rendelkezésre áll. A projektet nem érintik az orosz pénzügyi nehézségek, az orosz pénzügyminisztérium csütörtökön kiadott egy közleményt, amelyben rögzítette, hogy a paksi projekthez a pénzt még 2014-ben félretették - mondta.

Paks: atomharc Brüsszellel

A csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón Lázár János még arról beszélt, hogy  a generálkivitelező kiválasztását nem feltétlenül kellett volna megversenyeztetni, különös tekintettel arra, hogy ez egy a 60-as években kötött szovjet-magyar egyezmény meghosszabbítása. Szerinte a jelenleg a világon zajló atomerőműépítések egyikében se versenyen választották ki a generálkivitelezőt. (Ezt a megállapítást szakértők vitatják.) Lázár bejelentéseiről itt írtunk bővebben: >>>

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.