galéria megtekintése

Az Origo menesztett vezére veheti át az állami médiát

Vaszily Miklóson kívül Várhegyi Attila, Liszkay Gábor és Dobos Menyhért neve is forog az állami média vezetőjének lemondása után, ám forrásaink a volt Origo-vezér kinevezését tartják a legvalószínűbbnek.

Vaszily Miklós jelenlegi vezérigazgató-helyettes lehet a hétfőn lemondott Szabó László Zsolt utódja az állami médiakonglomerátum élén – legalábbis ezt tartják a legvalószínűbbnek a Népszabadság által megkérdezett közmédiás és kormánypárti források.

Vaszily Miklósnak áll a zászló
Vaszily Miklósnak áll a zászló
Beliczay László / MTI

Ahogy arról hétfőn beszámoltunk, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója, Szabó László Zsolt augusztus 15-i hatállyal távozik posztjáról. Döntését ugyan nem indokolta, de nem nehéz kitalálni, mi állhat a háttérben az állami média kabaré-szerű átalakítása, nézettségi zuhanórepülése és milliárdos költekezései után.

 

Szabó utódját Karas Mónika, a médiahatóság elnöke nevezi ki, aki forrásaink szerint vélhetően egyeztetni fog Orbán Viktor miniszterelnökkel is. 

Vaszily Miklós korábban az Origo hírportált működtető Origo Zrt. vezérigazgatója volt, majd miután a Magyar Telekom felmentette tisztségéből, az MTVA-hoz került mint vezérigazgató-helyettes.

Zűrös múlt

Várhegyi Attila neve szintén forog a sajtóban, mint potenciális jelölt az MTVA élére, kinevezésének esélyét azonban lapunk informátorai minimálisra teszik. Mellette szól, hogy régi fideszes politikus, máig a kormánypárt befolyásos háttérembere. Ugyanakkor azt sem felejtik el neki, hogy 2001-ben jogerősen elítélték folytatólagosan elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt, amelyet még polgármesterként követett el.

Várhegyi Attila az MTVA kommunikációs tanácsadójaként Orbán Viktor és Havasi Bertalan miniszterelnöki szóvivő társaságában
Várhegyi Attila az MTVA kommunikációs tanácsadójaként Orbán Viktor és Havasi Bertalan miniszterelnöki szóvivő társaságában
MTI

(Várhegyi informális hatalmára rávilágított a Sáling Gergő Origo-főszerkesztő távozása után kirobbant botrány. Pethő András, azóta szintén távozott főszerkesztő-helyettes panaszlevelet írt az Origo-tulajdonos Magyar Telekom belső ellenőrzési osztályának. Leveléből az a kép rajzolódott ki, hogy az Origóra nehezedő politikai nyomást a Várhegyi-féle Prestige Média közvetítette. Pethő szerint a céghez köthető Nobilis Márton – akit azóta a több tízmilliárd forintnyi állami reklámbüdzsét kezelő Nemzeti Kommunikációs Hivatal elnökének neveztek ki – többször fogalmazott meg politikai kéréseket Vaszily Miklósnak vagy egyenesen Sáling Gergőnek. A főszerkesztő minden esetben nemet mondott, majd távozni kényszerült. ahogy aztán Vaszily Miklós is.)

Tüntetés az Origo székháza előtt a főszerkesztő távozása után

Tüntetés az Origo székháza előtt a főszerkesztő távozása után
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Jó munkásember

A másik emlegetett jelölt Liszkay Gábor, akinek a Hír TV vezérigazgatójaként és a Magyar Nemzet főszerkesztőjeként is komoly tapasztalata van (jelenleg a Napi Gazdaság tulajdonosaként van jelen a médiapiacon). Esetében sokat nyomhat a latban, hogy egyértelműen bizonyitotta az Orbánhoz való lojalitását (többek között az Orbán-Simicska háború kitörése után).

Vajon kifizetődik Liszkay Gábor lojalitása?
Vajon kifizetődik Liszkay Gábor lojalitása?

Rajtuk kívül még felmerülhet Dobos Menyhért neve is, a közszolgálati média négy „csontvázintézményének” egybeolvasztásából létrejött Duna Médiaszolgáltató Zrt. vezérigazgatójának áthelyezésére azonban forrásaink szintén nem fogadnának nagyobb összeggel.

A csúcson kell abbahagyni

 Szabó László Zsolt ugyan nem indokolta lemondását, információink szerint azonban döntésében az állami média átalakítása körüli botrányok és az M1 beszakadt nézettségi mutatói mellett egy másik szempont is közrejátszhatott. Az MTVA átalakítása és fenntartása ugyanis rengeteg pénzt emészt fel, még az idei 80 milliárd forintos állami költségvetésük is kevésnek bizonyulhat.

Az új hírcsatorna fenntartása, a folyamatos élő műsorok előállítása önmagában is tetemes összegeket emészt fel, nem beszélve arról, hogy az MTVA sokmilliárdos szerződéseket kötött sportközvetítésekre. A júliusban indult M4 sportcsatorna csak idén 5,4 milliárdba kerül, a Sport 1-gyel együtt, az MLSZ-szel kötött szerződésük szerint évi 3,5 milliárd forintot fizetnek az NB1-es meccsek közvetítéséért, illetve nemrég szerződtek le a BL-meccsek közvetítési jogaira, 2016–18-ra összesen 4,5 milliárd forintért. Ehhez jön még a Forma 1-es futamok közvetítési joga, ami szintén milliárdos tétel.

Az állami média működését jól ismerő forrásaink szerint Szabó László Zsolt lemondásának időzítése sem véletlen: tavasszal, a hírcsatorna elbukása után nagyobb presztízsveszteséggel szállhatott volna ki, mint most, a sikeresnek mondható M4 elindítása után, illetve még azelőtt, hogy az óriásira duzzasztott médiakonglomerátum anyagi gondjai tovább súlyosbodnának.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.