galéria megtekintése

Az Orbán-kormány vak, vagy csak nagyon át akar ejteni minket

A válsághelyzetből éppen az érintett határszakaszokon nem lehet érzékelni semmit. Nyugalom van, rendőrből a szokásosnál is kevesebbet látni – állítólag Budapestre vezényelték őket a nemzeti ünnepen várható tiltakozások miatt.

Röszkén fölszántották a legelőt a tavaly elhíresült 1-es gyűjtőpont helyén. A Dugonyi útnak a faluba vezető szakaszát bekamerázták – a helybeliek nemigen látnak ott azóta embercsempészeket. Ahol a kereszteződésben a kamerák állnak, ki lehet kanyarodni a drótkerítés felé. Mély keréknyomok között, egymástól látótávolságban ballagnak a járőrök. Messzire lehet látni, alig van hely, ahol el lehetne bújni. Egy közeli házban egy asszony virágot ültet a házuk elé, azt mondja, ha migránst akarok látni, hajnalban jöjjek. Akkor sem sok van, aki mégis átjön a kerítésen, hamar elfogják.

Menekült kisgyerek tavaly Röszkénél. Lecsapnának, de nincs mire
Menekült kisgyerek tavaly Röszkénél. Lecsapnának, de nincs mire
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Átmegyek a tavaly szeptemberben megostromolt Röszke 2-es határátkelőn Horgosra. Ott sincsenek migránsok, bár a helybeliek szerint éjszaka érkeznek kisebb csoportok, amelyek gyorsan nekivágnak a határnak. A dróthálót könnyű átvágni, vagy a pengésdróttal együtt megemelni és kitámasztani két rúddal, aztán átbújni alatta. A Királyhalom-Ásotthalom határátkelőn jövök vissza. A földeken szántanak-vetnek, Királyhalmon sem látnak feltűnően sok migránst. Az emberek mindazonáltal örülnek, hogy egyre hátrébb szorítják a menekülőket. Egy férfi, aki traktorral áll ki az udvaráról, azt mondja, nem fogja beengedni a szerb kormány a migránsokat, mert akkor Szerbiában ragadnak. Nemsokára idő előtti választás lesz, az eddig Brüsszel kedvében járó jelenlegi kormánypártok sem nyerhetnek migránsbarát kampánnyal.

 

Pintér Sándor azt mondta szerdai sajtótájékoztatóján, hogy a most lezárt balkáni országokban körülbelül 10 ezer migráns rekedt, nem tudni, merre indulnak el. A Vajdaság Ma portálon viszont – az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságára hivatkozva – azt írják, Szerbiában közel ezren, Macedóniában 1500-an vannak még, akik ott rekedhetnek. Éppen egynegyede annak, amennyit a magyar belügyminiszter mondott.

A Tiszától keletre is nyugodt a helyzet. Kübekházán tegnap 5-6 migránst fogtak el – nem tudni a drótkerítésen jöttek-e be, vagy megkerülték azt a román határ felől. Kiszomborban, Nagylakon, Mezőhegyesen, Dombegyházon ott vannak a kerítésépítéshez szükséges anyagok, és katonákat is látnak – de a Maros és a nagylaki kamionterminál közti szakaszt leszámítva még a leendő kerítés helyét sem egyengették el.

Lovas rendőrök is védték a határt tavaly ősszel
Lovas rendőrök is védték a határt tavaly ősszel
Veres Viktor / Népszabadság

Nem látni jelét útépítésnek, vagy az előkészületeinek sem. Igaz, hogy a kerítés körül nagyon nagy a sár, még terepjáróval sem könnyű ott végigmenni, de sem építőanyagot, sem építőket, vagy teherautókat nem láttam.

Úgy tűnik, a kormány kivár, és bízik abban, hogy valóban bezárult a balkáni migránsút, Románia pedig nem engedi keresztül magán a vándorló tömegeket. Inkább az tűnik fel, hogy az átkelőktől távolabbi szakaszokon csak katonák őrzik a határt.

Egy elkapott beszélgetésből azt hallottam, a rendőrök közül sokat a fővárosba vezényeltek a nemzeti ünnepen várható tiltakozások miatt. Lehet, hogy a migrációs válsághelyzetnek nagyobb a füstje, mint a lángja, és Pintér bejelentése a belpolitikai ügyekről akarja elterelni a figyelmet akkor is, ha momentán nem nagyon van mire.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.