galéria megtekintése

„Az Orbán-kormány még ahhoz is gyáva volt, hogy nemet mondjon”

25 komment


Boda András

Bár Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere néhány napja még nyitottnak tűnt arra, hogy a szaktárca tárgyaljon a Civil Közoktatási Platformmal az oktatás rendszer hibáinak kijavításáról, az Emmi ma már visszakozik. A civileket a 180 fokos fordulatnál is jobban meglepte, amilyen módszerrel próbál menekülni a nyílt tárgyalások elől a kormány.

– Világossá vált, hogy a kormány egyetlen őszinte gesztusra sem képes, csak azt a látszatot akarja kelteni, mintha nyitott lenne a szakmai tárgyalásra, valójában erről szó sincs. Ráadásul gyáva, tisztességtelen módszerekkel akar kihátrálni a szaktárca a szemtől szemben folytatott, nyílt tárgyalásból – fogalmazott lapunk érdeklődésére Ercse Kriszta, a Civil Közoktatási Platform (CKP) szóvivője, így reagálva arra, hogy néhány nap alatt 180 fokos fordulatot vett az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) álláspontja a platform által kezdeményezett tárgyalásról.

Ercse Katalin szerint kormányzati részről gyáva, tisztességtelen módszerekkel próbálkoznak
Ercse Kriszta szerint kormányzati részről gyáva, tisztességtelen módszerekkel próbálkoznak
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A CKP a múlt héten jelentette be, hogy újra tárgyalásra hívja a kormányt, a Tanítanék Mozgalom pedig azzal nyomatékosította a kérést: ha a kormány nem vesz részt az április 12-i egyeztetésen, akkor április 15-én kétórás polgári engedetlenségi akciót szervez. Néhány napja a civil szervezet levelet kapott az Emmitől: „Balog Zoltán miniszter úr köszönettel megkapta megtisztelő meghívásukat a 2016. április 12-én tartandó kétoldalú tárgyalásra. Ezúton tisztelettel értesítem Önöket, hogy más hivatali elfoglaltsága miatt Miniszter úr sajnos nem tud részt venni a tárgyaláson, ezért az oktatási terület képviseletét kérte. Az államtitkárság munkatársa további ügyintézés céljából hamarosan felveszi Önökkel a kapcsolatot.”

 

A minisztérium illetékese meg is kereste a CKP-t, amelyet csütörtökre egy megbeszélésre hívott. Ercse Kriszta hangsúlyozta, hogy technikai találkozóra, a tárgyalás előkészítésének megbeszélésére hívták őket, amelyen ennek megfelelően oktatási szakkérdések nem kerültek szóba. Ezért is döbbentette meg őket, hogy a szaktárca néhány órával a találkozó után már arról írt nekik: „a tájékozódó megbeszélésen (...) ismételten meggyőződtünk arról, hogy az önök által megfogalmazott követelések mindegyikével foglalkozik a köznevelési kerekasztal. (...) Szívesen várjuk önöket a köznevelési kerekasztal következő ülésére.”

– Lényegében hülyének néznek minket.

Először megpróbálták elhitetni velünk, hogy nyitottak a tárgyalásra, aztán visszakoznak. Ráadásul úgy akarnak kihátrálni, hogy közben még félre is tájékoztatják a közvéleményt. Földig esett az állunk, amikor világossá vált, hogy a csütörtöki technikai egyeztetést próbálják érdemi, szakmai megbeszélésnek beállítani – mondta Ercse Kriszta.

A CKP közleményt adott ki pénteken, amelyben világossá tették, hogy a köznevelési kerekasztalt továbbra sem tartják megfelelő fórumnak. Ezt azzal indokolták: „a kezdettől fogva a kormányzat értésére adtuk: olyan erősen korlátozott hatókörű tárgyalásokon, amelynek kereteit az EMMI egyoldalúan határozza meg, nem veszünk részt.”

Tiltakozás március 30-án a Teleki Blanka Gimnáziumnál. Ők ott lesznek április 12-én
Tiltakozás március 30-án a Teleki Blanka Gimnáziumnál. Ők ott lesznek április 12-én
Szabó Miklós / Népszabadság

Noha a szaktárca leveléből úgy tűnik, a kormány nem kíván külön tárgyalni a CKP-vel, egyelőre nem jelenthető ki, hogy 15-én megtartják a tiltakozó akciót. A civilek úgy látják, a kormány még ahhoz is gyáva volt, hogy világosan nemet mondjon a meghívásra. Épp ezért közleményükben azt írták: „Válasz hiányában április 12-én tárgyaló delegációnk ott lesz a megjelölt helyszínen. Ha a kormányzat mégsem képviselteti magát megfelelő szinten és megegyezési készséggel, a tiltakozás, nyomásgyakorlás minden célszerű eszközével élni fogunk.”

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.