galéria megtekintése

Az Orbán-kormány letagadta, de megcsinálja

6 komment


Fekete Gy. Attila

A kormány illetékesei másfél hónapja elhatárolódtak az állítólag országosan tízezer önkormányzati alkalmazott elbocsátásával járó központi informatikai rendszer bevezetését sürgető „stratégiai elemzéstől”. Szerdán Pintér Sándor belügyminiszter beterjesztette a vonatkozó törvénymódosító javaslatát.

Másfél hónapja Lázár János tagadta, hogy a kormány az önkormányzati rendszer átalakítását tervezné. A Belügyminisztérium pedig csodálkozást színlelve beszélt az előtte is ismeretlen szerzők által írt „Hatékony helyi közigazgatás” című iratról, amely egyebek között azt taglalta, hogyan kell politikai nyomással, a Magyar Államkincstár tekintélyét kihasználva rákényszeríteni az önkormányzatokat a – pénzügyi, ügyviteli és a különböző más ügyintézésekre kifejlesztett – központi, így ASP rendszerhez való csatlakozáshoz.

Lázár másfél hónapja még tagadta, hogy a a kormány az önkormányzati rendszer átalakítását tervezné
Lázár másfél hónapja még tagadta, hogy a kormány az önkormányzati rendszer átalakítását tervezné
Teknős Miklós / Népszabadság

A „stratégiai elemzés” készítői az önkormányzatok változatlan eladósodási hajlamával indokolták azt, hogy miért kell ezután még szorosabb kontroll alá helyezniük a helyhatóságokat. Emellett érvként hivatkoztak Pintér Sándor nyilatkozatára is: „Az önkormányzati vezetők, a polgármesterek és a képviselők vannak a leginkább kitéve a korrupció kísértésének”.

 

Ebben a formában egyik állítás sem szerepel a Pintér által jegyzett törvényjavaslatban. Az viszont igen, hogy „az önkormányzati feladatellátás egységességének biztosítása, az ország pénzügyi stabilitásának megőrzése érdekében a feladatellátáshoz az állam ad központi számítástechnikai támogatást”. Úgy tűnik azonban, a kormány elvetette a stratégiai elemzők azon javaslatát, hogy politikai nyomással és más trükkökkel bírja rá az önkormányzatokat, csatlakozzanak az ASP rendszerhez. A törvényjavaslat nem hagy választási lehetőséget, a kabinet tehát, mint sok más esetben, itt is erőből politizál.

A módosító javaslat szerint egy később meghatározandó időponttól a törvény értelmében az ország minden településén ugyanazt az informatikai rendszert kell alkalmazni pénzügyi, ügyviteli és a különböző ügyintézésekre. Ez a garancia ugyanis arra, hogy a kormány a tudtukon kívül bármikor ellenőrizheti a helyhatóságok szerződéseit, költéseit, pénzügyi helyzetét.

Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége elnöke, Gödöllő polgármestere szerint innen már csak egy lépés, hogy a központi hatalom ugyanezen központosított informatikai rendszeren keresztül engedélyhez kösse az önkormányzati kifizetéseket, szerződéskötéseket.

Gémesi nem érti, hogyan adósíthatná el magát egy önkormányzat, amikor az önkormányzatoknál feladatfinanszírozási rendszer működik, és ma Magyarországon önkormányzat nem vehet fel hitelt, csak akkor, ha engedélyt kap rá. Ugyan miért és miféle kontroll kell még a hatalomnak? – vetette fel Gémesi. Ha biztosítja a feladatok ellátásához ténylegesen szükséges forrásokat, és csak akkor engedélyez hitelfelvételt, ha megvannak a visszafizetés garanciái, nem tudnak eladósodni az önkormányzatok.

Gémesi, de más, kormányhoz közel állónak tartott és emiatt neve elhallgatását kérő polgármester is tart attól, hogy ha a kormány rálát minden önkormányzat pénzügyeire, ügyeire, akkor előbb-utóbb majd belenyúl a kasszájukba, és a települések közti önkényes forrásátcsoportosítással orvosolja majd a neki tetsző települések pénzügyi gondjait. Ami pedig a polgármesterekre nehezedő korrupciós nyomást illeti, Gémesi szerint nem a kis és közepes önkormányzatok miatt kell aggódni, és nem rájuk kell gyanakodni. Majd sejtelmesen hozzátette: egy országos informatikai rendszer kiépítése is jó üzlet nyilván.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.