Az MTVA beperli a HVG-t

Büszke a cigány származására Orsós Róbert, a közszolgálati televízió munkatársa, akiről a hvg.hu portálon egy írás úgy fogalmazott: „Nagy jövő előtt áll, már persze amíg ez a köztévé áll, mert utána sajnos a közmunka marad csak.”
„Azt gondolom, hogy közmunkásként dolgozni nem szégyen. (...) Viszont, ha arra gondolt az újságíró-kolléga, hogy a közmunkások azok csak cigányok lehetnek, (...) akkor ezt kikérem magamnak, mind a magyarországi cigányság nevében, mind a magyar emberek nevében" - fogalmazott Orsós Róbert az M1 esti híradójában. A riporter hozzátette: büszke származására.

„Azt üzenem azoknak a cigány fiataloknak, akik hasonló cipőben járnak, (...) hogy tanuljanak tovább, dolgozzanak, és ne felejtsék el az álmaikat", még akkor se, ha a cikk szerzőjéhez hasonlóan vannak olyanok, akik azt gondolják, „nekünk cigányoknak a közmunkában van a helyünk" - mondta.

A hvg.hu percről percréjében Tóta W. Árpád Orsós Róbert egyik bejelentkezését kritizálva azt írta, hogy a riporter "nagy jövő előtt áll, már persze amíg ez a köztévé áll, mert utána sajnos a közmunka marad csak. Addig valaki intézzen neki gyorsan egy trafikot!"

Az írást közleményben ítélte el az MTVA vezérigazgatója. Szabó László Zsolt elfogadhatatlannak nevezte, hogy valakit faji, nemi, etnikai, vallási hovatartozása miatt diszkrimináljanak. A HVG vezetésének ki kell vizsgálnia az ügyet, és meg kell tennie a megfelelő lépéseket munkatársával szemben. Az MTVA megteszi a megfelelő jogi lépéseket - tudatta.

Az online lap válaszában azt írta, nem Orsós származását, hanem munkáját kifogásolták.

Tóta W. bejegyzésének megítélésünk szerint egyetlen értelmezése lehetséges: ha - például a jogos népharag miatt - egyszer bezárják a most indított „hírtelevíziót", akkor a szóban forgó kolléga minden valószínűség szerint tényleg kizárólag közmunka után nézhetne - a most mutatott teljesítményével ugyanis riporterként belátható időn belül nem fog máshol megélni - olvasható a hvg.hu oldalon.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.