galéria megtekintése

Az MSZP pénzre váltja a székházát

A Geoholding és a Móra könyvkiadó vásárolja meg az MSZP székházát. A Jókai utcai épületbe több könyvkiadó és szerkesztőség költözik be, könyvesboltot, gyermekszínházat és cukrászdát is kialakítanak. A vételár üzleti titok, de úgy tudjuk, hozzávetőleg 800 millió forintot fizetnek az épületért – nagyjából annyit, amennyiért a szocialisták megszerezték és felújították.

Horváth László, a Geoholding meghatározó tulajdonosa megerősítette lapunknak, hogy cége és a Móra könyvkiadó vásárolja meg az MSZP Jókai utcai székházát. A foglalót a jövő hét elején utalják át. Hitelt vesznek fel a vásárlásra, a bankkal a napokban zárulnak a tárgyalások. A Geoholding és a Móra könyvkiadó kétharmad-egyharmad arányban osztozik majd az épület tulajdonjogán.

Amikor még politikusok lakták be a székházat. Hamarosan jöhetnek a sütivásárlók
Amikor még politikusok lakták be a székházat. Hamarosan jöhetnek a sütivásárlók
Kovács Bence / Népszabadság/archív

Az ötszintes VI. kerületi épületet 2009-ben, még Gyurcsány Ferenc pártelnöksége alatt vették birtokba a szocialisták, az egykori szakszervezeti székházat 700 millió forintért vásárolták meg, s legalább 100 milliót költöttek a felújítására. 2014 végére azonban az MSZP nem tudta fizetni a jelzáloghitellel terhelt székház fenntartásának havi tízmilliós költségét, miközben már alig negyvenen dolgoztak az épületben. Nagyjából egy éve ők is kiköltöztek, a szocialisták hivatali apparátusa azóta a Képviselői Irodaházban és egy Villányi úti irodaházban dolgozik.

 

A Jókai utcai ingatlanra korábban ajánlatot tett a Magyar Állami Operaház, de azt az MSZP vezetése elutasította, a Hvg.hu szerint azért, mert el akarta kerülni annak a látszatát, hogy a kormányzattal üzletel. Tavaly ősszel az OTP-csoport is érdeklődött a székház iránt, de az üzlet végül nem jött létre, egyes hírek szerint azért, mert a terv idő előtt kiszivárgott.

Palotáktól az irodahelyiségekig

Az 1990-ben a parlamentbe jutott pártok nagy értékű ingatlanokat kaptak az államtól. Nagy botrány kerekedett abból, hogy az MDF és a Fidesz rögtön el is adta az államtól „szerzett” palotákat, s az azokért kapott milliárdokat az 1994-es kampányra költötték.

A Fidesz Lendvay utcai központja (a Hősök tere sarkán) még megvan, a kisgazdapárt Belgrád rakparti, illetve az MSZP egykori Köztársaság téri székháza viszont a tulajdonviszonyok rendezetlensége miatt ma elhagyott szellemház. Az SZDSZ Mérleg utcai székházát is eladták, hotel működik benne. A parlamenti pártok többsége ma a Képviselői Irodaházban húzódik meg, vagy irodákat bérel.

Horváth László elmondta, hogy az épületbe könyvkiadók, valamint a Geomédia-csoporthoz tartozó lapok – köztük a Szabad Föld és a Vasárnapi Hírek – szerkesztősége költözik be. Az utcára nyíló frontot könyvesboltként és cukrászdaként, a földszinten lévő 250 fős nagytermet (ahol például a választmány ülésezett) gyermekszínháznak hasznosítják majd. A vételárat firtató kérdésünkre Horváth nem válaszolt, mert azt mindkét fél üzleti titokként kezeli. Lapunk információi szerint az új tulajdonosok hozzávetőleg 800 millió forintot fizetnek a terézvárosi épületért.

Így a szocialisták rendezni tudják tartozásaik jó részét. Az elmúlt években az MSZP hozzávetőleg kétmilliárd forint adósságot halmozott fel, miközben a gyengébb választási eredményei miatt költségvetési támogatása is csökkent, most évi 427 millió forint. A tartozás legnagyobb részét pedig épp a Jókai utcai ingatlanra felvett hitel teszi ki.

Belvita a Népszava eladásáról

A jövő héten lezárulhatnak a tárgyalások a Népszava eladásáról. Információnk szerint az MSZP-n belül éles viták folynak a tervezett értékesítésről. A lap 99 százalékának tulajdonosa a Svájcban bejegyzett TGD Intermedia SA, amely Puch Lászlónak, az MSZP volt pénztárnokának az érdekeltsége.

Az egyik vevőjelölt a Szabad Földet és a Vasárnapi Híreket kiadó Geomédia Zrt., a másik a Népszava Szerkesztőség Dolgozóinak Szociális Kulturális és Segélyező Egyesülete, amelynek egyszázalékos tulajdonrésze van a cégben. Horváth László, a Geomédia tulajdonosa az ajánlatról és az együttműködés lehetőségéről tárgyalt a Népszava szerkesztőségével is.

Úgy tudjuk, az MSZP több vezető személyisége kifogásolja, hogy Puch személyes vagyontárgyaként kezeli a Népszavát, miközben 2010-től állítólag nem vagy alig járult hozzá a lap kiadásaihoz. Az MSZP vezetésének és a szerkesztőségnek is nagy szerepe van abban, hogy egy német alapítvány évente körülbelül 60 millió forintot, míg egy magyar vállalkozó nagyjából azonos nagyságrendű támogatást ad a lap fenntartásához. (Munkatársunktól)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.