galéria megtekintése

„Az MSZP nem menthetetlen”

25 komment

NOL

Előválasztáson döntené el 2017-ben az MSZP elnöke, hogy ki legyen a baloldal miniszterelnök-jelöltje. Tóbiás József a szocialisták pártértekezletén bocsánatot kért, amiért kormányzásuk alatt igazságnak akarták láttatni a hazugságot.

Új 25 év – ez volt olvasható a monitorokon a Villányi úti vállalkozási főiskola nagytermében, az MSZP pártértekezletének helyszínén. A teremben viszont nagy számban ültek olyanok, akik negyedszázaddal ezelőtt, az MSZMP megszűnésekor és a szocialista párt megalakulásakor is ott voltak. Ezen egyébként Botka László választmányi elnök is ironizált, amikor úgy kezdte beszédét: jó érzés ennyi huszonöt évest látni.

Botka László (középen) szerint beszélni kell a kudarcokról
Botka László (középen) szerint beszélni kell a kudarcokról
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A pártértekezletet eredetileg azért hívták össze, hogy az idei három választási vereség okát elemezzék, de a párt vezetői ennek nem sok értelmét látták most, hogy zuhan a Fidesz népszerűsége. Ezért igyekeztek inkább a jövőről beszélni, de legalábbis arról, hogy mit kell másképp csinálni.

 

Botka elárulta: Szegeden kiröhögték, amikor megtudták, neki jutott a feladat, hogy a választási vereségeket magyarázza. Tudniillik a városban mindhárom idei választást megnyerte a baloldal. Szerinte olyan ez, mint ha a delfinnek kéne a vízbe fulladásról beszélnie. A polgármester ráadásul hangsúlyozta: a valódi politikai fordulat a három választás után következett be, a Fidesz egy hónap alatt 900 ezer szavazót vesztett (ehhez két őszödi beszéd is kevés lett volna), szimpatizánsainak 40 százalékát. Ha a kormányoldalon tartanák pártértekezletet, az se lenne egy békemenet.

De – jelezte a választmányi elnök – mégis beszélni kell a kudarcokról, mert 2006 októbere óta az MSZP hét országos választást veszített el. Azért ennyit, mert ennyit rendeztek. A szocialisták pedig mindegyik után eldöntötték, hogy mostantól jobban csinálják.

Mást kell csinálni

Botka szerint a tanulság, hogy nem ugyanazt kell csinálni, ami korábban működött, csak jobban, hanem mást. Más politikára, szervezetre és stílusra van szükség. De szerinte fontos, hogy az MSZP-nek kell változnia ahhoz, hogy változás legyen az országban. Ez ugyanis üzenet azoknak a pártoknak, amelyek a szocialisták hűlt helyére pályáztak, és most is új párt létrehozásáról beszélnek, mert az MSZP szerintük menthetetlen.

Botka László és Tóbiás József is változást sürgettek
Botka László és Tóbiás József is változást sürgettek
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

– Az MSZP mint brand nem menthetetlen, hanem erős, erősebb, mint amilyen politikával az elmúlt években megtöltöttük – jelentette ki. Erre többen, így a középtájt ülő Mesterházy Attila is fennhangon helyeselt.

Botka azt mondta, négy dolog szükséges ahhoz, hogy az MSZP ismét kormányzóképes legyen, és ezt el is higgyék neki: értékalapú, következetes és karakteres baloldali politika, beágyazottság, hitelesség és szakmai megalapozottság. Elismerte, amikor kormányozták, nem építettek eléggé az értékeikre: a szabadságra, az igazságosságra és a szolidaritásra.

Szerinte a következő években is ezekre lesz szükség, mivel az Orbán-kormány az újabb megszorításokkal csak azt éri el, hogy Magyarország legyen az egyetlen uniós tagállam, ahol a lakosság több mint fele a létminimum alatt él. Ezeknek az embereknek „olyan baloldali politika kell, amelynek középpontjában ők állnak, és nem a GDP" – hangsúlyozta.

A szegedi polgármester hozzátette, azt is észre kell venni, hogy az önkormányzati választáson volt, ahol 3 százalékot ért el az MSZP, máshol 66 százalékot, ezt pedig nem lehet országos okokkal magyarázni, ezek az eredmények a helyi politizálást minősítik.

Kunhalmi Ágnes
Kunhalmi Ágnes
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Arról is beszélt, hogy bár volt korrupció a megelőző nyolc évben is, „a francot voltunk egyformák", a mostani rendszernek ugyanis a lényege a korrupció. Majd hozzátette, a szocialistáknál is megfigyelhető volt, hogy a teljesítmény helyett a megvásárolt lojalitás számított, de ennek szerencsére vége – ironizált –, mert se pénz, se hatalom nincs már a kezükben.

Botka végezetül arról is beszélt, reméli, hogy az utcai tüntetések szervezői elhiszik, hogy az MSZP nem a 2010 előtti kormányzást akarja visszahozni. Ám – folytatta – a jó szándékú csodaváróknak is tudniuk kell: európai kormányok tucatjait döntötték már meg, de még egyetlen kormányt sem alakítottak az utcán. Különben is, az ismert politikusnál csak az ismeretlen a veszélyesebb, mert még nem tudni, mik a hibái.

A választmány elnöke hangsúlyozta: az MSZP továbbra is kész a szövetségkötésre, de összefogni csak azzal hajlandó, aki nem a szocialistáktól akar elvinni szavazókat, hanem új embereket, új értékeket és új gondolatokat hoz az együttműködésbe.

2015 a visszatérés éve lesz

Tóbiás József pártelnök arról beszélt: az MSZP csak akkor értheti meg a társadalmi változásokat, ha maga is megváltozik, mert saját hibája is, hogy az ország ide jutott. A hibák közé sorolta, hogy az MSZP nem képviselte elég következetesen a baloldali értékeket, kormányzása idején igazsággá akarta maszkírozni a hazugságot és még egy miniszterelnök-jelölti castingba is belebonyolódott.

Botka: jó érzés ennyi huszonöt évest látni
Botka: jó érzés ennyi huszonöt évest látni
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Tóbiás azért annyiban optimista volt, hogy míg pár hónapja úgy tűnt, az ország beledermedt a reménytelenségbe, most nő az elégedetlenség, és csökken a Fidesz társadalmi támogatottsága. A változáshoz azonban kemény munkára van szükség.

Szerinte a Fidesz két legnagyobb bűne, hogy növelte a szegénységet és elszigetelte az országot. „Se jog, se megélhetés, csak az önkény, ez a Fidesz politikája" – mondta, de bírálta az LMP-t is, amiért egyenlőségjelet tesz a mostani kabinet és a korábbi baloldali kormányok közé, a Jobbikot pedig a Fidesz még rosszabb kiadásának nevezte.

A pártelnök, ahogy Orbán Viktortól megszokhattuk, évekre lebontott menetrendet határozott meg (lapunknak a helyszínen elnökségi tagok azt mondták, ez számukra is váratlan volt). E szerint 2015 a visszatérés éve lesz, elkezdik lebontani a Fidesz „totális államát". A pártszervezet átalakításával igyekeznek eljutni mindenkihez, akinek segítség kell, és akinek véleménye van. Szakpolitikai munkacsoportokat hoznak létre és megpróbálnak szövetséget kötni a civilekkel. Valamint Budapesten tartja jövő évi kongresszusát az Európai Szocialisták Pártja.

Társadalmi párbeszéd néven létrejön egy projektintézet Lakner Zoltán politológus vezetésével, amely egy új „társadalmi szerződésre" tesz majd javaslatot, az új gazdaságpolitikai program kidolgozását Trautmann László közgazdásztól várják, míg az európai gondolatok becsatornázását Andor László volt uniós biztostól. De ez már 2016 feladata, az ugyanis a programalkotás éve lesz Tóbiás szerint: a cél felszámolni a szegénységet és az ország nemzetközi elszigeteltségét.

Kovács László és Tóbiás József
Kovács László és Tóbiás József
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

2017 pedig a kihívás és az előválasztás éve lesz. A pártelnök szerint akkor meg kell nézni, hol tart a többi ellenzéki párt, és egy átlátható előválasztási rendszerben eldönteni, ki legyen a miniszterelnök-jelölt. A feltételek kidolgozását egy munkacsoportra bízzák, hogy ne titokban, füstös szobákban dőljön el, ki lesz a kihívó. Tóbiás ugyanakkor jelezte: egyedül is készen kell állniuk a választásra.

2018-ról már nem beszélt, bár annyi kiderült, hogy az MSZP nem háborúra, de győzelemre készül.

A zárt ülésen többen fölvetették, hogy a szocialisták szorgalmazzák a közvetlen államfőválasztást. Az ötlet Hiller István korábbi pártelnöké, aki most is elmondta: mivel a Fidesz az elnöki rendszer bevezetését mérlegelheti, ki kell alakítaniuk az álláspontjukat a kormányforma megváltoztatásáról. De azt javasolja, az MSZP ettől függetlenül is követelje, hogy 2017-ben az emberek választhassanak köztársasági elnököt.

Lendvai Ildikó is azt javasolta, az MSZP indítson mozgalmat a közvetlen elnökválasztás érdekében, annál is inkább, mert a párt eredetileg 25 évvel ezelőtt is ezt szerette volna. Lendvai szerint alternatív intézményrendszerre is szükség volna, így például a baloldal által összeállított alternatív Alkotmánybíróságra. Emellett sürgette, hogy induljon vita a garantált alapjövedelem bevezetéséről.

Simon Gábor miskolci pártelnök is úgy vélte, a NER még nem épült ki teljesen, ez csak Orbán Viktor köztársasági elnökké választásával történne meg. Az MSZP politikai teljesítménye az volna, ha ezt meg tudná akadályozni. Nyakó István népszavazást javasolt a közvetlen elnökválasztás érdekében.

Szekeres Imre, aki Lendvaihoz hasonlóan a Deák-kör tagja, azt mondta, a megújuló MSZP-nek együtt kell működnie a tüntetések szervezőivel. Tóth Bertalan frakcióvezető-helyettes arról beszélt, nem elég a Fidesz javaslataira reagálni, önálló kezdeményezésekre van szükség.

Kunhalmi Ágnes budapesti elnök azt mondta: ahogy a tüntetők elhagyták a komfortzónájukat, úgy ezt kell tennie az MSZP-nek is, mert a párt nem önérték, a kormánnyal elégedetlenek nem egy jobb MSZP-t szeretnének, hanem másfajta politikát, olyat, amely érti a modern kort és a valóságot.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.