galéria megtekintése

Emberek százezreiből csinált kísérleti egeret a kormány

2 komment


Rab László
NOL

Az útdíj ellen tiltakozott az MSZP. A Pest megyei és a budapesti szervezet tagjai az M0 és az M3 találkozásánál gyülekeztek Budapest határában, és onnan hatvan autóval vonultak a Parlament elé az Alkotmány utcába.

A „tévútdíj” ellen tiltakozó pártszimpatizánsok zászlókkal és rendőri kísérettel vonultak át a Városligeten, majd az Andrássy úton jutottak el demonstrációjuk célpontjához, ahol Tóbiás József pártelnök és Horváth Csaba frakcióvezető várta őket.

Fotó: Reviczky Zsolt / Népszabadság

A szakadó esőben megtartott sajtótájékoztatón Tóbiás elmondta, hogy demonstrációjukkal arra akarták felhívni a figyelmet, hogy a kormány társadalmilag igazságtalan útdíjrendszert vezetett be, amit nem lehet elfogadni. A rendszer azért igazságtalan, mondta Tóbiás, mert az eddigi ingyenes utakért a fővárosiaknak és a Pest megyeieknek fizetniük kell, a Pest megyében élők pedig jóval többet fizetnek az utak használatáért, mint mások.

 

- A kormány szüntesse meg a korrupt rendszer pénzbehajtását szolgáló útdíjrendszert, álljon vissza a 2014. december végi állapot, a tavalyi díjmentes utakat ne terheljék útdíjjal - hangsúlyozta a pártelnök. - Azt is követeljük, hogy a kormány tegye arányossá a megyei útdíjrendszert. Nem magunkért, hanem 2 és fél millió állampolgárért vállaltuk a mostoha időben a demonstrációt. Bízom benne, hogy a következő kormányülés után még több lesz az útdíjmentes szakasz, és a budapesti kivezető utakat meg az M0 gyűrűt sem fogják sarcolni.

- A kormány büszke arra, hogy milyen sok megyei matricát értékesítettek - jelentette ki Horváth –, mintha ez olyan nagy dolog volna. Emberek százezreit kényszerítik arra, hogy fizessenek valamiért, amiért eddig nem kellett fizetniük. Fizessenek valamiért, aminek eddig az volt az értelme, hogy elkerüljék a települések belső részeit. Fizessenek az M0-ért, aminek funkciója a kezdetektől az, hogy el lehessen rajta kerülni Budapestet. De jön egy olyan kormány, amelyik kimondottan a sarc kedvéért bevezeti az útdíjat. Aminek csak annyi értelme van, hogy ebből finanszírozzák a korrupt rendszerük más és más elemeit. Úgy gondolják, a budapestieket és a Pest megyeieket kísérleti egerekként lehet futtatni itt a nagy ketrecben. Nem vagyunk kísérleti egerek, nem vagyunk próbaterep, vegye tudomásul a kormány!

Fotó: Reviczky Zsolt / Népszabadság

A rendezvény végén, amikor a résztvevők nem kísérleti, sokkal inkább bőrig ázott egerekként ácsorogtak az Alkotmány utcában, megkísérelték a Pest megyei és a fővárosi tiltakozó MSZP-sek petícióját átadni, a címzett eredetileg Orbán Viktor lett volna, de senki sem látta, hogy a kormányfő kijött volna a Parlament elé. Az autós tiltakozók így aztán a rendezvény végén szépen hazamentek. 

Az Útlezárással az útdíj ellen elnevezésű akcióban országszerte részt vettek az MSZP képviselői és szimpatizánsai. Demonstrációra került sor Kecskeméten, Győrben, Nyíregyházán, Debrecenben, Székesfehérváron, Tatabányán és Szombathelyen is.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.