Nagy fölénnyel nyert a Fidesz

Az előzetes eredmények ismeretében a Fidesz-KDNP nagy fölénnyel nyert az európai parlamenti választáson. A kérdés az volt, hogy a Jobbik megelőzi-e a Szocialista Pártot. Megelőzte.

A részvétel alacsony volt, a választásra jogosultak 28,92 százaléka ment el szavazni, ami negatív rekord a hazai EP-választások történetében.

Eredményvárás a Fidesz-KDNP központjában - Kurucz Árpád / Népszabadság

A Fidesz–KDNP a voksok 51,49 százalékát szerezte meg, a Jobbik 14,68, az MSZP 10,92, a Demokratikus Koalíció 9,76, az Együtt-PM 7,22 százalékot kapott, az LMP ugyanúgy "hajrázott", mint az országgyűlési választásokon: 5,01 százalékkal szintén képviselethez jutott. A baloldali pártok sorában a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció eredménye számít a legnagyobb meglepetésnek. A DK majdnem beérte az MSZP-t, és ugyanúgy két mandátumhoz juthat, mint a szocialisták.

A számítások szerint a Fidesz-KDNP 12, a Jobbik 3, az MSZP és a DK 2-2 mandátumhoz juthat, az Együtt-PM és az LMP egy-egy képviselőt delegálhat az EP-be.

Orbán újra megérkezett - Kurucz Árpád / Népszabadság

Az áprilisi országgyűlési választásokhoz képest tovább gyengült az MSZP és a Jobbik. A DK sikere mellett az LMP választási "kötéltánca" bizonyult a legérdekesebbnek. Schifferék a rendes játékidő "hosszabbításában" érték el a parlamenti mandátumot eredményező szavazatarányt. 

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.