galéria megtekintése

Totális roham indulhat a kétharmad ellen

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 10. számában
jelent meg.

Munkatársainktól
Népszabadság

A tapolcai időközi parlamenti választáson az LMP olyan független jelölt indítását szorgalmazza, aki az összes ellenzéki választó szimpátiáját élvezi. Az eredeti ötlet Veszprémben is ez volt, ám ott a baloldal a zöldpárt által radikális piacpártinak tartott Kész Zoltán független jelölt mögé sorakozott fel.

A pillanatnyi politikai erőviszonyok és az egyéni választókerület sajátosságai miatt a kétharmad csak úgy bontható le, ha egy, az összes ellenzéki párti szavazó, így a Jobbik támogatói számára is elfogadható jelölt indul a Fidesszel szemben – így indokolta lapunknak Szél Bernadett, az LMP társelnöke, hogy miért tartanák indokoltnak egy közös ellenzéki jelölt indítását Tapolcán.

Szerinte ez a stratégia pontról pontra megegyezik azzal, amit Veszprémben javasoltak: ott sem az LMP-n múlott, hogy nem jött létre egy sokkal szélesebb alkalmi koalíció. Tapolcán Lasztovicza Jenő fideszes képviselő halála miatt kell időközi parlamenti választást tartani.

Szél Bernadett és Schiffer András a jobbikos szavazókat is megszólítaná
Szél Bernadett és Schiffer András a jobbikos szavazókat is megszólítaná
Kurucz Árpád / Népszabadság

 

A zöldpárt a veszprémi megyeszékhelyen is olyan független jelöltet látott volna szívesen, aki az összes ellenzéki szavazó számára elfogadható.

Ön szerint a tapolcai választáson lehet az ellenzéknek egy közös jelöltje?
 
Igen
 
Nem
Szavazok
 

Az LMP-nek megfelelő lett volna Török Gábor politológus, de volt saját jelöltjük is – egy helyben ismert, köztiszteletben álló egyetemi tanár –, ám felvetéseikre érdemi választ nem kaptak a többi párttól, sőt azt is csak a sajtón keresztül üzenték meg nekik, hogy az MSZP, a DK és az Együtt Kész Zoltánt indítja, aki viszont radikális piacpárti nézetei miatt az LMP és a Jobbik szavazói számára is vállalhatatlan. – El kell dönteni, hogy a Jobbik választóit lefasisztázzuk és hagyjuk nyerni a Fideszt, vagy pedig olyan ajánlatot teszünk, amit ők is mérlegelni tudnak – hangsúlyozta korábban Schiffer András társelnök.

Ledőlhet a bálvány?

Orbán Viktor elnöki esélyét veszélyeztetik az időközi választások. Nem is a veszprémi voksolástól tartanak a kormánypártban: a tapolcai eredménye kezdheti ki igazából a kormányfő legyőzhetetlenségének mítoszát. Részletek itt.

Információink szerint az LMP-nél Tapolca esetében most ugyanígy kalkulálnak, és meg is keresték a többi pártot egy, a jelöltállítás alapelveire (és nem egy konkrét személyre) vonatkozó javaslattal. Szél Bernadett szerint ismét egy civil jelöltet szeretnének, aki a korábbi tettei és nyilatkozatai alapján a lehető legszélesebb körben elfogadható a választók számára. A társelnök hangsúlyozta: nem egyes pártok, hanem a szavazók között szeretnének összefogást létrehozni, ezért keresnek konszenzusos civil jelöltet a közös cél, a kétharmados többség fölszámolása érdekében.

Elolvad a Fidesz-előny

A fideszes jelölt hat százalékpontos előnyét mutatja az a veszprémi választókerületben készített közvélemény-kutatás, amelyet az Index ismertetett. Némedi Lajos kormánypárti alpolgármester 43, a baloldal által támogatott független Kész Zoltán 37 százalékon áll, a jobbikos Varga-Damm Andreára 11, az LMP-s Gerstmár Ferencre 4, a független Bősze Ferencre 3 százalék szavazna. A megyeszékhelyen Kész 41:38 arányban vezet Némedi előtt, de a mérleget a környező falvakban mért eredmény a fideszes politikus felé billenti.

Némedi Lajos fideszes jelölt a kampányirodájában
Némedi Lajos fideszes jelölt a kampányirodájában
Kovács Tamás / MTI

Gőgös Zoltán, az MSZP megyei elnöke azt mondta lapunknak: a kutatás (amelyet nem a szocialisták, hanem Kész megbízásából végeztek) biztató, mivel egy jobboldali választókerületről van szó, ahol tavaly áprilisban 20 százalékos különbséggel nyert a kormányoldal. Gőgös lát esélyt a győzelemre, azért is, mert a kutatás még a Veszprémben a helyi kézilabdacsapat támogatójaként is ismert Simicska Lajos miniszterelnökkel szembeni pénteki kirohanása előtt készült. Emlékezetes, a Közgép tulajdonosa egy ideig azt lebegtette, hogy elindul a választáson a Fidesszel szemben. Ám a szocialista politikus szerint ahhoz, hogy Kész nyerjen, a voksolásig hátralévő két hétben javítani kell a jelölt támogatottságán a falvakban.

Ajkáról érkezhet a befutó

Veszprém megyében kétszer is alkalma lesz az ellenzéknek arra, hogy megbuktassa a Fidesz kétharmadát. A tapolcai időközi voksoláson kiegyenlítettnek tűnik a mezőny: a Fidesz, az MSZP vezette baloldal és a Jobbik is győzelmi álmokat dédelget.

Gőgös megemlítette: még jobb lenne az esély, ha az LMP jelöltje visszalépne. Szerinte ez nem irreális elvárás, mert az ökopárt a napokban bejelentette: közös ellenzéki jelölt állítását javasolja az ajkai–tapolcai körzetben, ahol áprilisban rendeznek időközi választást. A szocialista politikus azt mondta: a veszprémi kutatás azt jelzi, a Fidesz legyőzéséhez nincs szükség a Jobbikra, Kész Zoltán már akkor jobban állna kormánypárti riválisánál, ha az LMP jelöltje és a szintén ellenzéki aspiránsként elkönyvelt, 3 százalékra mért Bősze Ferenc ügyvéd visszalépne a javára. Gőgös emlékeztetett, hogy a mérés szerint az LMP szavazóinak harmada akkor is Készre szavaz, ha pártjuk önállóan indul. (Idetartozik, hogy az MSZP népszerűsége egy százalékkal az LMP-étől is elmarad a körzetben.)

A szocialisták elnökhelyettese szerint a Fidesz által rendelt kutatás is szoros eredményt vetíthet előre, mert a kormánypárt a napokban támadni kezdte a baloldal által támogatott jelöltet szabadpiacpárti, az állam szerepének csökkentését sürgető korábbi kijelentései miatt, Némedi plakátjairól pedig eltűnt a Bízzon a Fideszben! jelmondat.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.