Az iskola adja a termet, a Klik teszi el a pénzt

Az állami kezelésű iskoláknak csak gondja származik abból, ha kiadják a termeiket rendezvényekre, mert a Klik teszi el a pénzt. A Vidékfejlesztési Minisztérium és az egyházak viszont nem veszik el a bevételt az iskoláiktól.

Farsang idején sem éri meg kiadni a termeiket rendezvényekre az állami kezelésű iskoláknak – írja a Délmagyarország. Korábban ebből saját felhasználású bevétele keletkezett az oktatási intézményeknek. Arról, hogy kinek és mennyiért adják ki a helyiségeket, az iskolaigazgatók döntöttek, és a befolyt összeg felhasználásáról is szabadon rendelkezhettek.

Ennek az iskolák állami fenntartásba vételével vége lett. Most is kiadhatják ugyan a termeiket, de engedélyt kell kérniük hozzá a Kliktől. Aláírásért be kell utazni a tankerület központjába. A bevétel nem a termet kiadó iskoláé lesz, hanem a Klik számlájára kell átutalni. A lapnak írásban nyilatkozva Plesovszkiné Újfaluczki Judit, a Klik Csongrád megyei igazgatója kifejtette: egy szabályzat alapján a Klik határozza meg, melyik intézményben mennyi a tarifa, a pénzt pedig a szintén a Klik döntése alapján működési kiadásokra költik.

Alig különbözik a helyzet azokban az iskolákban, ahol a működtetést megtartotta az önkormányzat. Általában helyi civil szervezetek veszik bérbe a termeket, de ott sem az iskolához folyik be a pénz. Mindszenten például családi rendezvényekre is kiadnak termeket – jól megkérik az árát, a pénz felhasználásáról az önkormányzat dönt.

Jól járt viszont a csongrádi Bársony István Mezőgazdasági Szakközépiskola és Szakiskola, amely a közelmúltban a Vidékfejlesztési Minisztérium fenntartásába került. Azóta önálló költségvetési szervként működnek, a bérbeadásról maguk döntenek. A fenntartónak csak annyi az elvárása, hogy az ebből származó bevétel magasabb legyen, mint a ráfordított költség.

Szintén jól járnak az egyházi iskolák. A csongrádi katolikus Nagyboldogasszony iskola például minden bérleti jövedelmet megtarthat. Az így szerzett bevételt a tanulókra fordítják.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.